Ne légy dühös, ha lehárpiáznak

0
9 362 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Manapság, ha ezt a szót halljuk, akkor általában valamelyik rémes természetű ismerősünk arca kezd lebegni a szemünk előtt, aktív hidegrázás közepette. De ki is valójában a hárpia?

A.) A szörnyű anyósod?
B.) A zsémbes szomszédod?
C.) Egy Dél-Amerika-i madár?

A helyes válasz természetesen az utolsó. A hárpia (Harpia harpyja) a legnagyobb sasféle, Közép- és Dél-Amerika esőerdeinek lakója. Nevét az emberarcú és madártestű görög mitológiai lényekről kapta, melyek emberi testeket tudtak elragadni.  A név annyiban találó, hogy e hatalmas testű ragadozó valóban képes akár kutya nagyságú zsákmányt is a levegőbe emelni.

A hárpia az esőerdők magas fáin fészkel, hatalmas termete (100-110 cm, súlya: 5-9 kg) és szárnyfesztávolsága (180-210 cm) ellenére ügyesen manőverezik a fák között, zsákmányára váratlanul csap le, prédáját hatalmas és rendkívül erőteljes lábával kapja el. Saját testsúlyának akár háromnegyedét is fel tudja emelni. Étlapján közepes méretű emlősök, úgymint majmok, lajhárok és nagyobb madarak szerepelnek.

Az őslakosok gyakran puskavégre kerítik a kisebb háziállatokban okozott károk miatt. Egyébként védett állat, állományait főként az esőerdők írtása veszélyezteti.

The Harpy Eagle

Watch: A sloth moves at one tenth of a mile per hour—making it the perfect prey for a harpy eagle.

Közzétette: National Geographic – 2018. január 6.

Innentől kezdve, ha lehárpiáznak, csak mosolyogj és gondolj arra, te vagy az egyik legnagyobb ragadozó a Földön. Ez tulajdonképpen dicséret, nem?!