Napi szívolvasztó: aprócska tatugombóc cseperedik Szegeden

0
544 megtekintés
Fotó: Endrédi Lajos - zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Tüneményes kis matakó vagy déli háromöves tatut (Tolypeutes matacus) nevelnek kézből a Szegedi Vadaspakban.  A kölyköt, anyja nem tudta megfelelően táplálni, így a gondozók vállalták magukra a tatubaba nevelését.  A kicsi, a Mateo nevet kapta a keresztségben és jelenleg tenyérnyi méretű kis labdaként olvasztja a szíveket, miközben szépen gömbölyödik. 

Nagy az öröm a Vadasparkban, hisz Mateo, a három éve, szintén a Vadasparkban született Tankarinak az első csemetéje. Némi árnyékot csak az vetett az örömre, hogy Tankari nem tudott gondoskodni kicsinyéről. Mint írják, első alkalommal ez sokszor előfordul az állatok világában és a park munkatársai alapvetően kerülik a beavatkozást az ilyen esetekben, de most kivételt tettek.

Cumizós – Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu

Az állatkertek nem minden esetben avatkoznak be akkor, ha egy újszülöttet nem tud megfelelően ellátni az anyja, ennek az az oka, hogy az ember által nevelt állatok sokszor túlságosan is emberhez szoknak, hozzánk szocializálódnak, nem a fajtársaikhoz, és felnőve ez viselkedési és szaporodási problémákhoz vezethet. Ugyanakkor vannak olyan állatok, amelyek szociális élete, „lelkivilága” kevésbé összetett (mint jelen esetben a tatu, vagy éppen a kenguru), ahol kisebb kockázatot jelent a nevelés, utólag is biztosított a szaporulat elhelyezése és sajnos vannak azok az állatok, amelyek annyira veszélyeztetettek, hogy a kiemelt természetvédelmi jelentőségük ellensúlyozza a kockázatokat. Ez mindig egyedi mérlegelés kérdése, ahol szükséges, ott a fajmegmentési programmal vagy – hazai védett fajok esetében – természetvédelmi hatóságokkal is egyeztetnek a további lépéseket illetően- olvasható a Vadaspark közleményében.

Méreckedés – Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu

Mateo, szépen cseperedik, pár naposan még csak épp meghaladta a 100 grammot a súlya, most pedig már fél kilós kis labdává nőtt. Az eleinte félénk tatubaba, már szokja a szilárd táplálékot, amint szép nagyra nőtt, visszakerül a trópusi házba, ahol a látogatók is megtekinthetik.

Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu

A déli háromöves tatu ugyan nem számít veszélyeztetett fajnak, nem gyakori látványossága az európai állatkerteknek. A természetben rovarokkal, főleg termeszekkel és hangyákkal táplálkozik, amelyekhez erős karmaival jut hozzá, ebben némileg távoli rokonára, a szintén vendégízületesek közé tartozó sörényes hangyászhoz hasonlít, fő állatkerti takarmányuk is ugyanaz a magas fehérjetartalmú keverék. Míg a nagy rokont olyan karmok védik, amelyeket még egy jaguár is tisztel, addig a kisméretű tatuk máshogy védekeznek: páncéllabdává gömbölyödnek. Az elcsontosodott irhából kialakult páncél („bőrcsont”) a matakók esetében zárul a legtökéletesebben a rokonságban, a legkisebb rés nélkül védi meg, apró kis hordozóját.

Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu

Forrás: zooszeged