Napi cukiság-Ausztrál származású pihés hattyúfiókák a Fővárosi Állatkertben

0
327 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Négy pihés apróság cseperedik az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál a Fővárosi Állatkertben, akik az Ausztrálház mellett kis tavon laknak. A szülőpár, Édua és Eduárd féltő gondoskodással neveli a fiókákat.

Az Ausztráliában őshonos fekete hattyúk rendszeresen szaporodnak a Fővárosi  Állatkertben. A szülőpár, Édua és Eduárd majdnem minden évben megörvendeztet minket néhány fiókával, habár az, hogy egyszerre négy apróságot is neveljenek, még náluk is ritkaságnak számít. Most viszont ez a helyzet! A jövevények április első napjaiban keltek ki a tojásból, vagyis most már egy hónaposak, és azóta jöttek világra, hogy az  állatkert kapuit a koronavírus járvány miatt átmenetileg be kellett zárnuni.

A hattyúk gondos szülők, és ezt elmondható Eduáról és Eduárdról is.  Miután a tojó lerakja a tojásokat, a két szülőmadár felváltva kotlik rajtuk, több mint hat héten keresztül. Ezután a tojásból kikelő apróságoknak is közösen viselik gondját. Félő gondoskodásuk arra is kiterjed, hogy minden közeledőt, akár gondozó, akár más jár arra, dühös sziszegéssel, de legalábbis a kerítés mentén jelenlétük hangsúlyozásával figyelmeztetnek arra, hogy nem viccelnek, ha utódaik megvédéséről van szó.

Forrás: zoobudapest