Napi cuki: videón a felsőlajosi állatkert nem rég született fehér tigrisei

0
743 megtekintés
Kép: Baon.hu
Swing Szerelem Szulák
Négy fehér bengáli tigris született a felsőlajosi Magán Zoo állatkertben május közepén. Bár anyjuk nem foglalkozott a kölykökkel, jól vannak: pótszüleik naponta ötször, cumisüvegből etetik őket – írja a baon.hu

A felsőlajosi Magán Zoo legújabb lakói május 12-én látták meg a napvilágot. A négy fehér bengálitigris-kölyök anyukája, Shakira néhány hetes korában került az állatkertbe, apjuk, Mohan Erwan pedig féléves korában érkezett Felsőlajosra négy és fél évvel ezelőtt. A fehértigris-­párnak első alkalommal születtek kölykei.

Shakira a szülés után nem foglalkozott a kicsikkel. Ez, Tóth Tibor, az állatkert alapítója és vezetője szerint egyrészt annak köszönhető, hogy mindenekelőtt párja hiányával volt elfoglalva, mely láthatóan elszomorította. Mohant ugyanis a kölykök születése után külön zárták, nehogy kárt tegyen a kicsinyekben.

Kép: Baon – YouTube

“Emellett a tigrisek négy-ötévesen válnak ivaréretté, akkor kezdenek szaporodni. Ők pont négy és fél évesek, úgyhogy aránylag korán kezdték. Ennek is betudható, hogy ilyen zavarban volt a mama, és nem nevelte őket” – mondta Tóth Tibor, aki már nevet is adott a kicsinyeknek.

Az alom egyetlen hímje a Mohini nevet kapta, melynek jelentése mágikus. Különlegessége, hogy jelenleg teljesen fehér, csupán a fején ékeskedik három sötét pötty. Az egyik lányt Jasmi­nának keresztelte. A másik két nőstény pedig a Begum és a Tippu neveket kapta. Előbbi jelentése „főrangú hölgy”, utóbbié pedig, aki a legkisebb és legtörékenyebb a testvérek között, stílusosan: „borravaló”.

A fehér bengáli tigris nagyon ritka állat. Mindössze 250 egyed él a Földön, mind állatkerti körülmények között. Bár bundájuk fehér, mégsem albínók, szemük ugyanis nem piros, hanem kék színű.

A fehér kis tigrisek fél évig lesznek megtekinthetők a felsőlajosi Magán Zoo-ban, utána másik állatkertekbe szállítják őket. Már most több – német, cseh, belga – állatkert is érdeklődik irántuk.

Kép: Baon – YouTube

A kölyköket jelenleg a 11 és 14.30 órai etetésük ideje alatt tekinthetik meg a látogatók. Hivatalos bemutatójukat pedig június 16-17-én 14 órakor tartják majd.