Napi cuki: Tüneményes alpakabébi a Veszprémi Állatkert szupersztárja

0
688 megtekintés
A cuki alpakabébi anyukájával - Fotó: Veszprémi állatkert - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Szeptember utolsó napján látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkert legújabb lakója. A cukiságmérőt joggal kiakasztó alpaka lány életének első perceit sikerült is megörökítenie az állatkertnek és Facebook oldalukon tették közzé, hogy mindenki olvadozhasson. A büszke mama, a bébi és gondozójuk is remekül érzi magát. Az Oreo kekszre hasonlító apróságot pedig már meg is lehet tekinteni a kifutójában. 

Az alpaka egyébként Peruból származik, az Andok-hegységben a Dél-Amerikai őslakosok háziasították, nagy valószínűséggel a vadon élő vikunyából. Ma már egész Dél-Amerikában megtalálható, így Bolíviában, Ecuadorban, és Chilében is. A tevefélék családjába tartozik, ami megmagyarázza a teveszerű jellemzőit. Dél-Amerikai rokona a láma, a vikunya és a guanakó. Dél-Amerikán kívüli rokona pedig a kétpúpú teve és a dromedár.

Az alpaka bundája vastag, tömött, de nagyon finom szálakból áll. Színe változó, legtöbbször barna vagy fekete, de ma már gyakoriak a vöröses és a szürke, illetve tarka példányok. Két változat létezik:

  1. Huacaya (szőre a juhéhoz hasonló, sűrű, hullámos)
  2. Suri (szőre selymes, pihés, könnyebben megmunkálható, hosszú hullámos)

Hierarchikus csordában élnek, jellemző rájuk a kíváncsiság, az élénkség és az éberség. Alapvetően csendes állatok, azonban párzáskor, harc közben, vagy ha fenyegetve érzik magukat jellemző hangokat adnak ki. Az anya és a csikója közötti kommunikáció is bizonyos hangok kíséretében történik.

Kiakadt a cukiságmérőnk, ugyanis szerintünk nehéz aranyosabbat találni egy újszülött alpaka bébinél. Bemutatjuk…

Posted by Veszprémi Állatkert on Friday, October 2, 2020

Mindennek tetejében ráadásul nem is köpködnek. Az elképesztően jó fej alpakák a nandukkal közös látványkifutóban láthatóak Veszprémben.

veszpzoo