Napi cuki: aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban

0
1 859 megtekintés
A kis csöppség - Fotó: Balázs Attila/MTI
Swing Szerelem Szulák
A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább: ugyanis a tamarinok testét hosszú fekete szőrzet borítja, végtagjaik narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű, szőrtelen és kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve (Saguinus midas) utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midász királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

A Nyíregyházi Állatparkban másfél éve együtt élő tenyészpár, első ízben örvendeztette meg a gondozókat utóddal. A szülőállatok 2016-ban, a nemzetközi törzskönyvi program keretében érkeztek angliai és egy másik magyarországi állatkertből. Az apa és az anya is gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül növekszik a jelenleg egy hónapos kölyök – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője, szóvivője szerdán az MTI-vel.

Fotó: Balázs Attila/MTI

A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindössze húsz centisek és csupán fél kilósak. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű – születéskor körülbelül tíz deka – , ezért a kölyök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét.

Az újszülött apja hátán – Fotó: Balázs Attila/MTI

Az apró testméretnek nagy előnye van, a dél-amerikai esőerdők legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A fák lombkoronaszintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook
A Nyíregyházi Állatpark jelenleg a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike a tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, a fajok közül több a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.