Nagy lépést tett az USA az oroszlánok védelmében

0
458 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Nyugat- és Közép-Afrikában előforduló Panthera leo leo alfajt, amelyből már csak mintegy 1400 példány élhet, kihalás fenyegette fajjá, az Afrika keleti és déli részén honos Panthera leo melanochaitát pedig, amelynek populációja még megközelíti a húszezret, veszélyeztetett fajjá nyilvánította hétfőn az amerikai vadvédelmi hatóság, a Fish and Wildlife Service.

Az indoklás szerint az elmúlt húsz évben “látványosan”, 43 százalékkal csökkent a két alfajhoz tartozó oroszlánok száma Afrikában.

“Az oroszlán az egyik legkedveltebb állatfaj a földkerekségen, és pótolhatatlan részét képezi az emberiség közös örökségének” – hangoztatta Dan Ashe, a hatóság vezetője.

Az új besorolás következményeként erősen megszigorítják a szóban forgó alfajok példányainak bevitelét az Egyesült Államokba, a kihalás fenyegette alfaj esetében gyakorlatilag betiltják és csak kivételes esetekben engedélyezik. Emellett drágítják és megszigorítják a vadászengedélyek kiadását, a természetvédelmi törvényeket megsértő amerikai állampolgárokat eltiltják vadvilággal kapcsolatos mindenféle tevékenységtől, még elejtett államok tetemének (trófeájának) importját sem engedélyezik nekik.

0149

A hatóság főleg azon amerikaiak ellen akar fellépni, akik Afrikában vadásznak nagyvadra és a trófeát magukkal viszik az Egyesült Államokba. A Pro Wildlife egyesület szerint csak tavaly 714, amerikai vadászok által elejtett oroszlánt vittek be az Egyesült Államokba.

Idén világbotrány kerekedett abból, hogy Walter Palmer amerikai fogorvos júliusban kilőtte Zimbabwe ikonikus oroszlánját, a fekete sörényéről híres Cecilt, a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét. A vadvédelmi hatóság szerint a szigorítás, amely 2016. január 22-én lép életbe, nincs összefüggésben Cecil elejtésével, amely külön vizsgálat tárgya. Természetvédők szerint fontos fejlemény az amerikai hatósági intézkedés, mivel a trófeavadászok kétharmada amerikai. A Palmerhez hasonló vadászok rendszeresen importálnak sóban tartósított oroszlánkoponyákat és oroszlánbőröket.

Szakemberek szerint a 20. század elején még félmillió, a század közepén már csak 200 ezer oroszlán portyázott az afrikai szavannákon.

Forrás: MTI, origo.hu
Leadfotó: cbs.umn.edu

Fotó: indianexpress.com