Muflonok születtek a Szegedi Vadasparkban

0
282 megtekintés
European mouflon (Ovis aries musimon) lamb in a forest
Swing Szerelem Szulák

A fiatal muflonokat azért báránynak nevezik, mert rendszertanilag nem a szarvasok, hanem vadjuhok közé tartozik a faj. A kosok és némely anyajuh így nem agancsot, hanem jellegzetes alakú szarvat visel a fején. A muflonok eredetileg a Földközi-tengeri szigetein, valamint a Közel-Keleten terjedtek el – az utóbbi területen háziasították belőlük a juhot.

Magyarországon is ismert európai muflon Korzikáról származik, onnan telepítették Dél-, majd Közép-Európába. A Kárpát-medencébe a 19. század folyamán, a mai Magyarország területére a 20. század elején érkeztek Németországból az első egyedek. Bár sokfelé telepítették, végül a középhegységi erdők bizonyultak számukra optimális élőhelynek, ma is ott találhatók meg leginkább.

European mouflon (Ovis aries musimon) lamb in a forest

A kifejlett kosok 40-45 kilogrammos tömegűek, a nőstények tíz kilóval könnyebbek. A fiatal nőstények, a jerkék másfél, a kosok 1,5-2,5 éves korukban válnak ivaréretté, az utóbbiak azonban csak 4-5 éves koruktól szaporodnak. A párzási időszak októbertől decemberig tart, ilyenkor a rivális hímek gyakran megküzdenek. A vemhesség ideje 21-22 hét, így az anyajuhok egy, ritkábban két bárányukat március vége és május eleje között hozzák a világra.

Forrás: MTI
Fotók: zooszeged.hu – Endrédi Lajos