Mostantól tilos megérinteni a berber makákókat Gibraltáron

0
1 562 megtekintés
Berber makákó (Macaca sylvanus) Gibraltáron - Kép: caletahotel.com
Swing Szerelem Szulák
Május végén törvénybe foglalták, hogy tilos a szabadon élő berber makákók megérintése, nehogy az állatok elkapják a koronavírust – írja az euronews.com nyomán a Travelo. Hogy a majmoknak is szólt-e valaki, azt nem tudni, hiszen finoman szólva is eléggé közvetlenek az arra járó turistákkal.

Az új törvény bevezetése nem meglepő annak fényében, hogy korábban több példa is volt rá, hogy a faj egyedei emberi betegségekkel, például hepatitisszel fertőződtek meg, bár koronavírusos esetet még nem találtak köztük.

A jelenlegi állatvédelmi törvény módosítása az állatok érintését bűncselekménynek minősíti, kivéve akkor, ha valaki állatorvosi engedéllyel rendelkezik arról, hogy kutatási vagy kezelési céllal lép kontaktusba az állatokkal.

A majmok etetése egyébként már eddig is törvényellenes volt és 555 euró bírsággal járt.

Berber makákó etetés közben – Kép: caletahotel.com

 

A berber makákó Afrikában őshonos, de a Gibraltáron élő populációja miatt Európa egyetlen majomfaja. A gibraltári berber makákók jelenlétét összekötik a terület Egyesült Királysághoz tartozásával, így turista látványosságnak is számítanak a nagy becsben tartott állatok – elterjedt ugyanis az a nézet, hogy ha ezek a majmok eltűnnének onnan, akkor az angoloknak fel kéne adniuk ezt a fontos támaszpontot, ezért a majmok a Brit Honvédelmi minisztérium védelme alatt állnak – és mindennap etetik is őket.

Betegségek időről időre súlyosan megtizedelték az ott élő populációt, ezért több alkalommal is afrikai példányokat hozattak a kihalásuk elkerülése érdekében. Az utolsó ilyen betelepítési parancsot 1942-ben pont Churchill adta ki.

A makákók elsősorban az ország Upper Rock nevű természetvédelmi területének szikláin láthatók, olyan helyen, amit a turisták általában felvonóval közelítenek meg. Mivel naponta etetik őket, így tulajdonképpen csak félvad állatnak lehet tekinteni ezeket a majmokat, amivel ők is tisztában vannak. Az biztos, hogy a kontaktus elkerülés nem lesz egy egyszerű feladat senki számára.