Mostantól május 20-a a méhek világnapja

0
174 megtekintés
A méhek világnapja május 20-a - Kép: newengland.com
Swing Szerelem Szulák
A méhek világnapjává nyilvánította május 20-át az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ). A tagországok ezzel a méhészek helyzetére és fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet írja a Sokszínű Vidék.

Magyarországon a méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban.

A javaslat Szlovéniából érkezett, ahol a méhészkedés jelentős hagyományokkal rendelkezik, és ahol

minden 200-ik szlovén foglalkozik méhészettel. Ez a legmagasabb arány az egész világon.

Kép: beeculture.com

De miért május 20-a?

A dátum nem véletlen. 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Jansa. Az eredetileg festőnek tanult Jansa a Habsburg udvar bécsi egyetemének a méhészkedés tudományát oktató tanára volt. Munkásságának fontosságát már akkor felismerték és nagyra becsülték.

Kép: popsci.com.tr

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók.

A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.