Most már tényleg itt a tavasz, zsiráfbébit hozott a gólya Nyíregyházára

0
3 384 megtekintés
A két hete született Rothschild-zsiráf bika borjú, Nyíregyháza, 2018. március 13. - MTI Fotó: Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
Új taggal gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark öt fős zsiráf családja. Az apróság 180 cm magas, körülbelül 70 kilót nyom és 450 napnyi vemhesség után született. A csikó kiváló egészségnek örvend és pár nap múlva már meg is ismerkedik a csapat többi tagjával is.

A kis zsiráf születése után volt egy kis aggodalom, hiszen Laura, a 9 éves zsiráf mama első borját nem nevelte, őt a gondozók etették az első hónapokban. Szerencsére Laura, azóta már megérett az anyaságra, s az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli borját.

A két hete született Rothschild-zsiráf bika borjú, Nyíregyháza, 2018. március 13. – MTI Fotó: Balázs Attila

A tudomány jelenlegi állása szerint a zsiráfok kilenc alfaját különítik el mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján. A Nyíregyházi Állatparkban alfajtiszta Rotschild -zsiráfok élnek, afrika patásokkal- Grevy-zebrákkal, s számos ritka antilop fajjal, közös kifutóban.

A két hete született Rothschild-zsiráf bika borjú, Nyíregyháza, 2018. március 13. – MTI Fotó: Balázs Attila

Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak, ezért Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint 700 egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, köztük hat, a Nyíregyházi Állatparkban él. A most született borjú a nyolcadik Nyíregyházán született zsiráf.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark