Mivel és hogyan etessük a nyuszikat?

0
376 megtekintés
nyúl
Swing Szerelem Szulák

Az ifjú nyuszik 4-6 hetes korukig szopnak, viszont az anyatej mellett már 3 hetes koruktól kóstolgatják, úgymond szálalják a gyenge fűféléket.

Növendék, illetve felnőtt nyulak esetében az első és legfontosabb, hogy kedvencünk előtt – főleg a nyári kánikulában – mindig legyen friss víz. A legcélszerűbb, ha a vizet önitatón keresztül adjuk, melynek használatát a nyulak gyorsan (kb. 1 nap alatt) elsajátítják, míg a tálkába öntött víz könnyen kiborul és eláztatja az almot, a takarmányt, illetve magát a nyuszit is. A növendék állatok napi vízigénye 0,2-0,5 liter, az anyanyulaké 0,6-0,8 liter, a szoptatás alatt ennél valamivel több.

Széna (réti fű)

A széna a nyuszik legfőbb tápláléka, amely emésztésükhöz nélkülözhetetlen anyagokat és rostot tartalmaz. Nyuszink táplálkozásának 65-70%-át tegye ki, soha ne legyen nedves, dohos vagy penészes! A szennyezett, poros takarmány számos betegség forrása lehet, ezért célszerű szénarácsba tenni, mellyel elkerülhetjük a széna szennyeződését és a nyuszi bundája sem koszolódik. A széna mellett adhatunk még lucernát, lóherét, pitypangot, pásztortáskát, tyúkhúrt, cickafarkat, körömvirágot, útilaput és mályvát is.

Zöldségfélék

A választék ezen a területen igen bőséges, hisz a nyuszik szeretik a gyümölcsöket és a zöldségeket is. Amire viszont figyelni kell, hogy mindig ellenőrzött vásároljuk a vegyszer és permetszer mentes takarmányt, alaposan mossuk és hámozzuk meg azokat, valamint a fokozatosság elvét itt is tartsuk be! A zöldségfélékhez vagy a gyümölcsökhöz lassú lépésekben, folyamatosan szoktassuk hozzá a kedvenc négylábúnkat, mert ellenkező esetben csúnya hasmenés tüneteit tapasztalhatjuk, illetve a gyümölcsök magas cukortartalma miatt azok hizlalóak. Ajánlottan a zöldségfélék a napi táplálék 15-20%-át tegye ki! Adható zöldségek és gyümölcsök: retek, sárgarépa gyökér és lomb (főleg télen), káposztafélék, sóska, spenót és alma (mag nélkül).

nyuszi_2

Szárazeledelek (Gabona magvak)

A hobbi célból tartott házinyulakat a széna mellett ma többnyire előre csomagolt, gabona alapú szárazeledellel etetik, melynek jellemző alkotóelemei: tört szemű zab és búza, kukoricapehely, napraforgómag, kis mennyiségben szárított borsó és lágyszárúak, esetleg granulátumok. Fontos, hogy ez a takarmányforma a napi táplálék 5%-ánál többet ne tegyen ki, mert könnyen a kedvencünk elhízásához vezethet!

TILOS!

Léteznek nyuszink számára mérgező növények, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani a lakásban, illetve a szabadon tartott nyulaknál is, ilyenek pl. mindenféle hagyma, hagymás növények (tulipán), orgona, csillagfürt, boglárka, parlagfű, gyűszűvirág, aranyeső, páfrányok, tiszafa, boglárka, bürök, vadrepce, maszlag és a búza gyomnövényei.

Kiegészítők

A nyuszik ásványi anyag igényük fedezésére és fogaik koptatására só kockát helyezni a ketrecbe, melyet bármelyik kisállat kereskedésben beszerezhetünk. Nyulak számára nem mérgező (pl. gesztenye, fűzfa, hárs, stb.) faágakkal, leveles gallyakkal és mászórudakkal nem csak szépíthetjük a ketrecet, de tovább növelhetjük a rágcsálnivalók és játszóeszközök tárházát is.

Adagolás

Általánosságban elmondható, hogy 1 kg testtömegű nyuszira naponta 120-300 grammnyi zöldtakarmány számítható, vegyesen keverve és mindig kissé fonnyasztott állapotban! Mageleségből a törpenyulaknak naponta egy-két evőkanállal, a nagyobb kedvenceknek 5 evőkanállal adjunk.

Ha Neked is van, vagy csak szereted a nyuszikat, csatlakozz Nyúlmánia csoportunkhoz!