Mit szólnál, ha búvárkodás közben egyszer csak odaúszna hozzád egy hatalmas cetcápa és megdörzsölné a kezed?

0
10 870 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: octopus.org.nz
Swing Szerelem Szulák
Valószínűleg az első pillanatban te is megrémülnél, ahogy a Soccoro szigetnél merülő búvárok is tették, Mexikótól 400 kilométerre délre a Revillagigedo-szigeteknél. A búvárokat a reggeli első merülésnél látogatta meg a cetcápa és a meglepetést követően, ahogy közelebb merészkedtek az állathoz rájöttek, hogy a cápa bizony segítséget kér tőlük. 

A cetcápa vagy másik nevén bálnacápa a legnagyobb méretű élő cápafaj az óceánban, hivatalosan is ellenőrzött legnagyobb példánya 12,65 méter hosszú és körülbelül 21,5 tonna testtömegű volt. Méretei ellenére rendkívül szelíd és barátságos, gyakran barátkozik emberekkel is, ráadásul fő tápláléka a plankton, így nem kell attól tartani, hogy megenne bárkit is.

A hatalmas állat valóban segítségre szorult, valószínűleg régóta szenvedhetett már. Amikor a búvárok kiheverték az első meglepetés okozta sokkot közelebbről megvizsgálva, egy nagy, masszív kötelet fedeztek fel, ami teljesen rászorult körben a testére, mélyen a húsába vágódva.

Fotó: holidogtimes.com

Természetesen azonnal segíteni akartak az állaton, de ehhez eszköz is kellett, így remélték, hogy a cetcápa még ott lesz, mire újra lemerülnek hozzá. Felszerelkeztek egy GoPro kamerával is, hogy rögzíthessék a mentést. A cetcápa megvárta őket, így amilyen gyorsan csak lehetett megszabadították szorult helyzetéből.

A kötelet magukkal vitték és a felszínre érve megvizsgálták. A belső átmérője 5 centiméter volt (2 hüvelyk) valószínűleg egy horgonyhoz tartozhatott, de az, hogy hogyan került az állatra, örök rejtély marad, mindenesetre hála a búvároknak, végleg megszabadult tőle.

A búvárok nagyon örültek a sikeres mentésnek, csak azt sajnálták, hogy a kötél nyomát, egy csúnya heg formájában, örökre magán viseli majd a mentett cetcápa.

Forrás: shareably