Minden kutya tud és szeret úszni?

0
472 megtekintés
kutyaúszás, kutya
Swing Szerelem Szulák

Azt gondolhatnánk, hogy az úszás képessége minden kutyánál magától értetődik és az úszás természetes mozgásformájuknak tekinthető, ám a szakemberek tapasztalatai alapján – bár a vérükben van az úszás tudománya és egyes fajták már az első pillanattól otthonosan mozognak a vízben, de – a kutyák nagy része kezdetben nem úszik, csak nem merül el. Az úszás helyes technikájára rá kell érezniük, meg kell tanulniuk.

Épp ezért, ha először viszed a kutyád úszni, sose dobd be a vízbe, hagyd, hogy fokozatosan ismerkedjen meg vele, felfedezze a vízben rejlő játékos lehetőségeket. Egyetlen rossz élmény és egész életére elveszi a kedvét a lubickolástól!

Sokuk nem meri megtenni az első lépéseket, ezért mutassunk neki példát, menjünk előre és csalogassuk be. Ne erőszakoskodjunk és fröcsköljük, inkább hívogassuk, labdázzunk vele, vagy ha van rá lehetőség, akkor egy vízhez szokott, tapasztaltabb kutyus társaságában ismertessük meg kedvencünket a vízzel.

Ha már a vízben van, először maradjatok elérhető távolságban, hogy lásson és halljon, illetve ha szükséges azonnal tudj neki segíteni. Ne hagyd kapálózni, elmerülni vagy nagyon kifáradni!

kutyauszas2

Nyílt vizeknél feltétlen figyelj oda, hogy csak olyan vízbe vidd, amelyről biztosan tudod, hogy nem fertőzött és nem tartalmaz mérgező, szennyező anyagokat (pl. olajfolt, szennyvíz, stb.)! További veszélyforrások lehetnek: a víz sodrása, egy-egy hajó, komp vagy motorcsónak okozta hullámzás, esetleg a tengeri és óceáni vizek hullámverése, valamint a vízben úszó faágak, nádkötegek és szemétkupacok.

Ihat a kutya a vízből?
– Ha a kutyánk szomjas, nem tudjuk megakadályozni, hogy ne lefetyeljen bele a vízbe, épp ezért ajánlott az úsztatás előtt megitatni és friss, tiszta vizet vinni magunkkal az úszáshoz is.

Kutyaúszás egészségmegőrzésre, rehabilitációra?
– Az úszás műtétek utáni lábadozásra és rehabilitációra, nagytestű ebek ízületkímélő mozgatására, egyes vízi munkára tenyésztet ebek ösztönigényeinek kielégítésére, vagy csak az általános kondíciójavításra is ajánlott.