Minden, amit az őszi ebzárlatról a gazdiknak tudniuk kell

0
633 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Idén Magyarország területének majdnem kétharmadán kerülnek kiszórásra a vakcinával ellátott csalétkek, az érintett térségekben pedig huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Az állategészségügyi hatóság 1992 óta, évente két alkalommal szervezi meg a rókák vakcinázását, idén 66.884 négyzetkilométeren történik a csalétkek kisrepülőgépes kiszórása a NÉBIH szervezésében. A több mint 600 milliós költségvetésű program 75 százalékos Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg.

A csalik az ember számára kellemetlen szagúak, belsejükben alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és vízzel, amennyiben a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Hogy a lehető legtöbb oltóanyagot elfogyasszák a rókák, elkerülhetetlen az ebzárlat elrendelése. Az érintett települések belterületein nem, csak a külterületeken helyeznek el vakcinákat.

Az ebzárlat alatt az alábbi tanácsokat kell szem előtt tartani:

 

  • Minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

A korlátozás alól mentesülnek az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező:

 

  • vadászebek,
  • a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
  • a katasztrófa-mentő ebek,
  • a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére.

Természetesen a felsorolt ebeket is csak szükség esetén, pórázon vezetve szabad a vakcinázott területre vezetni, hiszen a cél az, hogy a kutyák ne jussanak hozzá a csalétekhez. Az ebzárlat idején továbbá húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható, tilos a gazdasági haszonállatokat külterületen, vagy vándorolva legeltetni, valamint tilos a pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni.

083

Az érintett területeken jól látható, piros színű, magyar és angol nyelvű, a felhívás megértését szolgáló piktogrammal ellátott figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki a vadászok. Aki kutyával kirándulás közben ilyen figyelmeztető plakátot lát, vegye pórázra az ebet! A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes, és veszettség elleni védettséget sem alakít ki szervezetükben.

A fentiek alapján az alábbi területeken van érvényben ebzárlat:

082

A számok a vakcina szórásának dátumait mutatják, az ebzárlat kezdete megyénként a vakcina kiszórás első napja. Az ebzárlat a szórás dátumától számított 21 napig van érvényben.

Forrás: kutyabarathelyek.hu, nebih.hu
Leadfotó: 7-themes.com