Minden a vörös szőrű főemlősökről szólt Nyíregyházán

0
1 590 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Mivel az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban élnek borneói orangutánok ( Pongo pygmeus)- s a héten van az Orangutánok Világnapja- az állatpark különösen fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet, a faj kritikus helyzetére és ezzel együtt hatalmas szülinapi bulival ünnepelték az egyik állat születésnapját.

Veszélyben a világ legnagyobb fán élő emlőse!

Míg az 1970-es években több százezer egyed élt még a Föld harmadik legnagyobb szigetén Borneón, napjainkban a számuk százezer alá csökkent. A drasztikus állomány csökkenésük miatt, az IUCN ( a Természetvédelmi Világszövetség), a kritikusan veszélyeztetett fajjá nyilvánította.

Az emberrel 97%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező főemlősök számára, a legnagyobb veszélyt az orvvadászat, és az illegális kereskedelem mellett az élőhelyeik rohamos csökkenése jelenti, amit túlnyomórészt az olajpálma ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység, és a kapcsolódó útépítések okoznak. A faj védelme érdekében kapcsolódott be a Nyíregyházi Állatpark, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramba, s az itt élő 8 egyed legifjabb tagja, 4 évvel ezelőtt, már itt látott napvilágot.

Az orangután, a leglassabban szaporodó emlős állat. Bár a nőstények 7–10 éves korukban már ivarérettek, első kölyküket, rendszerint csak 15 éves korukban hozzák világra. Mivel a következőt általában 8 év múlva, így életük során általában 2-3 utódnak adnak csupán életet.

Az orangutánoknál a nemi dimorfizmus erőteljes; a nőstény 40-50kg , a hím 80-90 kg testtömegű, testhossza pedig a 100 cm-t is elérheti, valamint az idős hím állat jellegzetes pofa lemezeket növeszt.  Lába viszonylag rövid, karjai viszont feltűnően hosszúak; a karfesztávolság közel 2.5 méter.

Nappal aktívak, éjszakára lombokból építenek fészket, 10–20 méter magasan.

A világ legnagyobb fán élő emlőse elsősorban gyümölcsökkel táplálkozik, de leveleket, gallyakat, rügyeket és virágokat fogyaszt. Étrendjét kisebb rovarokkal, gerincesekkel, tojással egészíti ki.  Az erdő kertészének is nevezik, mivel a magvak szétszórásával kulcsszerepet játszik az erdei növényvilág terjesztésében.

Rendkívül vonzódnak a tárgyakhoz, eszközökhöz; a vadon élő példányok is rendszeresen használnak eszközöket.

Orangután Napot tartott a Nyíregyházi Állatpark

Az országban csak a  Nyíregyházi Állatparkban láthatók borneói orangutánok. Az itt élő 8 egyed legidősebb tagja, a nőstény Sarita, pénteken ünnepelte 44 -dik születésnapját, így a jeles nap egyik momentuma, az idős állat felköszöntése volt.

Forrás: sostozoo