Milyen nagyok és milyen keveset alszanak

0
1,266 megtekintés

Az összes emlős közül az afrikai elefántok nőstényei töltik a legkevesebb időt alvással: egy vizsgálat alapján áltagosan mindössze napi két óra alvásra van szükségük.

A dél- afrikai, johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói két vadon élő elefántnőstényt vizsgáltak tavaly áprilisban és májusban Botswanában és megállapították, hogy bizonyos napokon egyáltalán nem aludtak az állatok.

Ráadásul csak minden harmadik napon feküdtek le az alváshoz, egyébként állva pihentek.

Korábban csak fogságban élő elefántokat vizsgáltak. A mostani kutatáshoz 35 napon át figyeltek meg két harminc év körüli nőstény afrikai elefántot (Loxodonta africana) a Chobe Nemzeti Parkban.

A csordavezetőket helikopterről lőve elkábították, majd GPS jeladóval és 3D-s szenzorral ellátott nyakörvet adtak rájuk, mellyel az állatok testhelyzetét is dokumentálták. A kutatás során a tudósok egy elefántot akkor tekintenek alvónak, ha legalább öt percig nem mozdítja meg az ormányát. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a vadon élő hímek hasonlóan keveset alszanak-e, mint a nőstény vezetők.

Az átlagos napi két óra alvással az elefántok a valaha megfigyelt legkevesebbet alvó emlősök, őket követik a lovak, melyek három órát alszanak.

Forrás: www.vilagszam.hu


Tudtad? Az elefánt agyarai valójában hatalmasra nőtt metszőfogak.