Milyen állat a tanuki, és miért olyan különleges?

0
3 415 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A tanuki a nyestkutyák egy Kelet-Ázsiában őshonos alfaja. Feltűnő külső hasonlóságaik miatt gyakran tévesztik össze őket a mosómedvékkel vagy a borzokkal, ám ezek az állatok nem rokonai egymásnak. Ezek az állatok főleg Japánban élnek, de Ázsiaszerte több helyen is összefuthatunk velük.

Ezek a rókaméretű emlősök éjszakai ragadozó állatok, kisebb emlősök és halak mellett gyümölcsök, bogyók és rovarok egészítik ki étrendjüket. Vadászterületükön egyedül bóklásznak, családi kötelékük kizárólag a szaporodási időszakban szoros, ilyenkor akár hat fős kis csoportokban is megfigyelhetőek. Fejszerkezetük mosómedvére emlékeztet, főként a szemek körüli, egészen a nyakig lehúzódó fekete “álarc” miatt. Fára mászni nem tudnak, azonban kiválóan rejtőzködnek a talajon is. Bár a kutyafélékre nem jellemző, a tanukik téli álmot alszanak.

033

A japán néphiedelemben ősidők óta feltűnnek a tanukik, rengeteg mese, legenda és monda szól róluk. Ezek szerint alakváltó képességükkel verik át az embereket, a képzőművészetben is gyakran megjelennek, sőt, a mai napig láthatóak boltok és éttermek bejáratai előtt is szerencsehozó figuraként.

034 035

A tanukikat legtöbbször ugyanúgy ábrázolják, fejükön általában nagy kerek bambuszkalap van, ami segít elkerülni a balszerencsét és a betegségeket, arcukon mindig széles mosoly ül, két hatalmas szemük pedig segít jó döntéseket hozni.

036 037

 

Egyik kezükben egy szakés kannát tartanak, ami az erényt jelképezi, a másikban vagy egy üres pénztárca, vagy egy kötelezvény van, ami a bizalom jelképe. Bozontos farkuk a sikerek elérésében ad segítséget, a hatalmas kerek has pedig határozottságot és nyugodt döntéskészséget mutat.

 

 

“Milyen állat a…?” sorozatunk további részeit ide kattintva érheted el!

Forrás: wikipedia.hu
Fotók: google.com