Milyen állat a manul, és miért olyan különleges?

0
1,099 megtekintés
manul

A pusztai macska főleg Közép-Ázsia pusztáin él, Mongólia, Kína, Afganisztán, és a Tibeti-fennsík környékén, de nem ritka, hogy 5000 méteres magasságban, füves legelőkön is megfordulnak. Az alig csapadékos, száraz kontinentális pusztát kedvelik a leginkább, a sivatagos, alföldi területeket azonban nem szereti.

Megjelenését tekintve a házimacskákhoz hasonlítható, hozzávetőleg akkora, mint a házi kedvencként tartott macskák, ám hosszú szőre miatt sokkal nagyobbnak hat. Ezt leszámítva több olyan jellegzetessége van a külsejével kapcsolatban, ami megkülönbözteti a többi macskafélétől. A legérdekesebb, legfeltűnőbb ezek közül a kör alakú pupillája. Bundája miatt megtévesztő lehet, de a pusztai macska igen izmos, karcsú állat. Rövid lábai ellenére akár egy 5 méteres szurdokot is képes átugrani.

057 059

A manulok a párzási időszakot leszámítva általában magányosan élnek, kemény tél esetén viszont csapatokba verődve próbálják átvészelni az időjárást. Kisebb emlősökkel, madarakkal, hüllőkkel táplálkozik, egyes esetekben még mérgeskígyókat is levadászik, melyek mérgétől sűrű szőrzete védi meg.

061 058

Régebben a pusztai macskákat a bundájuk miatt nagy számban vadászták még azelőtt, hogy bevezették volna a faj hivatalos védelmét. Elterjedésük ugyan széles, de csak foltokban fordul elő állományukat az élőhelyek pusztulása, a zsákmányállatok fogyása és a vadászat jelentősen csökkenti. Ugyan a kihalás közvetlen veszélye nem fenyegeti, azért nagyon gyakorinak sem számít. Magyarországon két állatkertben is tartják, a Szegedi Vadasparkban illetve a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

“Milyen állat a…?” sorozatunk további részeit ide kattintva érheted el!

Fotók: boredpanda.com