Milyen állat a homoki macska, és miért olyan különleges?

0
1 505 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A homoki macskák rendkívül jól alkalmazkodnak a zord körülményekhez. Nem jelent gondot nekik sem a -5 ° C , sem az 52 ° C, remekül eléldegélnek a sivatagok kietlen vidékein, sőt, akár hónapokig képesek elélni víz nélkül, csupán a zsákmányukban lévő nedvességen. Táplálékuk mindenféle kis termetű zsákmányállat, rágcsálók, madarak, hüllők, néha még a mérgeskígyókat is megtámadják, mert bundájuk olyan sűrű, hogy a méregfogak nem tudnak áthatolni rajta, csupán az orruk az egyetlen sebezhető pont a testükön.

042 043051

Ez a különleges macskaféle a sivatagok területén él, Észak-Afrikában, Arábiában, Közép-Ázsiában és Pakisztánban őshonos, ám az illegális állatkereskedelem és a sportvadászat jelentősen lecsökkentette számukat. Az iszlám vallás szerint a homoki macska Mohamed útitársa volt sivatagi vándorlása során, ezért elejtése szigorúan tilos volt. Később ez az intézkedés veszített tekintélyéből, sok macskát fogtak be, hogy háziállatként tartsák őket, de az élőhelyükön zajló különböző fegyveres konfliktusok is hozzájárultak az állomány csökkenéséhez. Jelenleg valamivel kevesebb, mint 50 000 egyede élhet a vadonban.

047 048049

A mérsékelten veszélyeztetett faj jövője az illegális orvvadászat visszaszorításán múlik, de ha ez nem változik, hamar veszélybe kerülhet a túlélése. Állatkertek is próbálkoznak a faj szaporításával, de eddig nem jártak túl sok sikerrel. Egy friss tanulmány szerint a fogságban született homoki macskák 61%-a nem éli meg az 1 hónapos kort, ugyanis anyjuk elhanyagolja őket. Hajlamosak különböző légúti megbetegedéseket elkapni, ezért egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy háziállatként tartsák őket. 

“Milyen állat a…?” sorozatunk további részeit ide kattintva érheted el!

Forrás: wikipedia.hu, boredpanda.com
Fotók: boredpanda.com