Miért rágnak állandóan a rágcsálók?

0
2 145 megtekintés
hörcsög, rágás, metszőfog
Swing Szerelem Szulák

A rágcsálóknak nagyon jellegzetes fogazatuk van. Az alsó és a felső állkapcsukban egy pár befelé hajló éles, vésőalakú metszőfoguk van, szemfogaik hiányoznak, emiatt a metsző- és zápfogakat széles köz választja el egymástól. Éles metszőfogaik gyökér nélküliek, állandóan megmaradó fogcsírájuk van, ezért folyamatosan nőnek. Használat alatt éleződnek, a fogak vágóélei a kopás miatt mindig véső alakúra formálódnak. Metszőfogain kívül gyakran a többi foguk is növekszik (pl. nyúl, csincsilla és tengerimalac), melyek túlnövekedését elsősorban rostban gazdag, szilárd táplálékkal (pl. répa, széna, fű, faágak, stb.) lehet megakadályozni. A hörcsög, az egér és a patkány esetében a folyamatos növekedés csak a metszőfogakra igaz.

Kerüljük a késztápok túlzott adagolását, mert kedvencünk hosszabb rágás nélkül eltelítődik. A tengerimalac és a nyúl naponta egy teáskanálnyi késztápnál nem kaphat többet. A száraz kenyér sem jó megoldás, mert a szájba kerülve azonnal megpuhul és egyáltalán nem kell rágni, ráadásul a szénhidrátok magas aránya a táplálkozásban elhízáshoz vezethet. Ideális esetben az állat a rágás során a növekvő fogakat megfelelő mértékben koptatja és egy megfelelően takarmányozott, egészséges rágcsáló fogai nem szorulnak állatorvosi ellátásra.

Amennyiben a rágcsáló nem jut hozzá megfelelő táplálékhoz, a fogak túlnőhetnek, például a szájüreg belsejében, amelyek akár a szájpadlásba is benőhetnek, erős fájdalmat okozva. Az alsó állkapocs fogai gyakran a csontig is benőhetnek, amely még komolyabb problémákhoz is vezethet.

fogtúlnövés, nyúl

Fontos, hogy a betegséget időben felismerjük, mert az állat így nem képes normálisan táplálkozni, ami fokozott nyáltermeléshez, stresszhez, ideges rágáshoz, harapdáláshoz, testsúly csökkenéshez, rágóizom sorvadáshoz, sőt akár elhulláshoz is vezethet.

A fogtúlnövés gyakran a nem megfelelő és rostszegény étrend eredménye, de kiválthatja helyi fertőzés, idegen test fogak közé történő beszorulása, kisebb korban bekövetkező fogsérülés, hosszan tartó mesterséges (pl. fecskendővel történő) etetés, trauma, esés, állkapocs- vagy egyéb sérülés, akár a rács erőteljes rágása során bekövetkező sebesülés vagy sérülés. Ritkább esetben veleszületett betegségek – különösen törpenyulak esetében az állkapocs veleszületett deformitása – vagy genetikai okokra is visszavezethető az állkapocs deformitása, a fogazat torzulása és így a fogtúlnövés.

Az állatorvosok azt ajánlják, hogy azon kívül, hogy általánosan is szemmel tartjuk házi kedvenceink egészségi állapotát, időről-időre kukkantsunk bele a szájába és nézzük meg a fogazatát, az ínyét. Ha azt tapasztaljuk, hogy a szájüregében seb, vérzés, fogtörés vagy egyéb probléma látható, esetleg szokatlan módon viselkedik vagy rohamosan csökken a testsúlya, azonnal vigyük el az állatorvoshoz, ahol meg tudják mondani, ha szeretett rágcsálónknak rendezetlen a fogsora, esetleg gyulladás van a szájában, ráadásul ott gondoskodni tudnak róla, hogy újra gond nélkül rághasson.

Forrás, fotó: vetsonline.com
Leadfotó: Fülöp Zita