Miért fontos az irányított sétáltatás?

0
754 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

„A bizalom és a tisztelet a tökéletes kutya-ember kapcsolat két legfontosabb eleme. A sétáltatás napi szintű tökéletesítése a legjobb garancia egy mély, életre szóló kapcsolatra.”

Cesar Millan

Cesar Millan, a csodálatos kutyadoki kutyapszichológiai tanításait követve az alábbi három alapszabályt betartva nevelhetünk tökéletes kutyát:

 

  • Testmozgás: legalább két struktúrált séta naponta.
  • Fegyelem: világosan lekommunikált és következetesen betartott szabályok, határok és korlátok.
  • Szeretet: fizikailag kifejezett szeretet, dicséret,  jutalmazás és közös játék.

Ezek alapján javasolt minden nap legalább kétszer irányított, vagyis struktúrált sétát tenni  kedvencünkkel.  Ilyenkor a gazdi irányít, vezet, korrigál és diktálja a tempót. Kezdetben ajánlott a Cesar féle póráz  (nálunk retriever  néven kapható) alkalmazása, mely egy  hurokban végződő rugalmasabb hegymászó kötél, vagy egy egyszerű zsineg.  Ezt a hurkot a kutyus nyakán felhúzzuk egészen a fülek tövéig, így könnyedén tudjuk őt irányítani, magunk mellett tartani.

A póráz a kötelék kutya és gazdi között a séták alkalmával. Ezzel soha nem rángatjuk, csak finoman irányítjuk, határozott, de könnyed mozdulatokkal jelezzük, hogy mit várunk el tőle.  A pórázon  keresztül érzékeli a kutyus a  gazdi  érzelmi állapotát. Ha nyugodt, magabiztos, akkor a kutya is könnyen irányítható, gyorsan reagál a jelzésekre, hagyja magát vezetni. Ezzel a módszerrel tudjuk leginkább a falkában, falkavezér követésével  történő vándorlást helyettesíteni. Ilyenkor tapasztalja meg kedvencünk a követés és alárendelődés élményét, melynek szükségessége az ösztönök szintjén, génjeiben tárolódik.

068

A  rendszeres, struktúrált séta valóban elmélyíti a kutya-gazdi között épülő köteléket. Ennek eredményeként kialakul a bizalom és a tisztelet. Később a póráz akár el is hagyható, hiszen a kötelék már láthatatlan szálakon is él, működik. Ezek a séták valóban önfeledt élményt nyújtanak kutyának, gazdinak egyaránt!

Szakértőink további cikkeit ide kattintva érheted el:
Amit minden gazdinak tudnia kell – A séta jelentősége
Amikor a kutya átveszi a gazdi szerepét
Segítség, allergiás a kutyám! Mit tegyek? – 1. rész
Segítség, allergiás a kutyám! Mit tegyek? – 2. rész

Szerző: Pál Judit gazdiképző, kutyamentor
www.gazdikepzes.ga

Leadfotó: dogwalkersofdavenham.co.uk
Fotó: anythingbutelephants.com