Miért fontos a következetesség a kutya nevelésben?

0
540 megtekintés
Woman kissing her dog
Swing Szerelem Szulák

Hogyan fogadja az anya kutya a világra jött kicsinyeket? Csendesen, nyugodtan, türelmesen teszi a dolgát. Egy cseppet sem izgatott, nem feszült és nem ideges. A kölykök legelőször ezzel az energiával találkoznak e földi létben. Biztonságos érzés számukra az anya magabiztos, kiegyensúlyozott viselkedése. Ez így is marad, amíg a kölykök cseperednek. A mamakutya rendezgeti őket, kijelöli a határaikat (mennyire távolodhatnak el az alomtól), felügyeli az egymás közötti játékot, csak akkor avatkozik közbe, ha esetleg eldurvul. Azt is nyugodtan, de határozottan teszi. Tehát a kutyamama fegyelmet követel és határokat jelöl ki. Aki ezt elvéti, azt mindig következetesen figyelmezteti. Így tud rendet tartani , és a kölykök így tanulnak.

Számukra ilyen egyszerű az élet.

Ám az emberi életforma ennél sokkal bonyolultabb. Mégis mit tegyünk, ha rendes, szófogadó, illemtudó kutyát szeretnénk? Olyat, akivel akár póráz nélkül sétálhatunk, mert az első pisszenésünkre ránk figyel és követi az utasításainak? Aki nem rongál az otthonunkban bútorokat, nem rág meg cipőket, nem ássa ki a virágot? Pusztán annyi a dolgunk, hogy lemásoljuk a mamakutya nyugodt, határozott, következetes viselkedési mintáit.

089

Kijelöljük a kutyus határait. Hová mehet a lakáson belül és hová nem teheti be a lábát. Felmehet-e a kanapéra, vagy sem? Alhat-e az ágyon, vagy nem? Ezeket a szabályokat a gazdi saját igényei szerint alakíthatja, de a tiltott terület tiszteletben tartását következetesen meg kell állapítania. A fegyelmezettség kivívása ugyanolyan következetességet igényel. Ha mindig ugyanazon szabályok betartására kondicionáljuk a kutyát, akkor nagyon hamar, könnyen és jól kezelhető négylábú barátot találunk magunk mellett, akivel valóban öröm és boldogság az együttélés.

Ehhez persze nagy figyelemre és önkontrollra van szükségünk, a kezdetekben különösen. De kutyánknak erre van szüksége. Akkor érzi jól magát és igazodik el az emberi világban, ha pontosan tudja, mit várunk el tőle. Ha megtanuljuk mi emberek, feltétel nélkül szerető kis lényében tisztelni a kutyát.

Szakértőink további cikkeit ide kattintva érheted el:
Amikor sérül a kutyalélek
Miért fontos az irányított sétáltatás?
Amit minden gazdinak tudnia kell – A séta jelentősége
Amikor a kutya átveszi a gazdi szerepét

Szerző: Pál Judit gazdiképző, kutyamentor
www.gazdikepzes.ga

Leadfotó: huffingtonpost.com
Fotó: hdwallsource.com