Miért eszik füvet a kutyám?

0
9 389 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Mi lehet az oka?

Egyik lehetséges okként a hányás elősegítését emlegetik. Sok kutyánál megfigyelhető, hogy fűevés után visszaöklendezi a növényt, az azonban nem világos, hogy erre miért van szükségük. Lehetséges, hogy így tisztítják meg torkukat és gyomrukat a nemkívánatos anyagoktól? Az állatorvosok arra is gyanakodnak, hogy valamilyen tápanyagot hiányolnak a szervezetükből, ám azt még nem sikerült megállapítani, minek a hiánya okozhatja ezt. Bármi legyen is a fűevés oka, a mértékkel történő legelés alapvetően természetes jelenség.

A fűevés eredhet a kutyák őseinek természetéből is. Az őskutyák gyümölcsöket, különböző bogyókat és növényeket is fogyasztottak, de a kutya ma élő rokonai is hasonló módon táplálkoznak. A farkasok és a prérifarkasok gyakran fogyasztanak gabonát, így ez a viselkedés a régi ösztönök felelevenítése is lehet. Természetesen a mai kutya teljesen más, mint évezredekkel ezelőtt élő ősei, tápanyagigénye megváltozott, ezért sokan úgy tartják, hogy az ebek egyszerűen csak kedvelik a fű ízét, ezért fogyasztják. Ha csak alkalmanként eszeget füvet, akkor valószínűleg ez az eset áll fent, de az is lehet, hogy szervezetének rostra van szüksége, ezért legelészik.

Van okunk aggodalomra?

Az állatorvosok és szakemberek többsége úgy véli, hogy a fűfogyasztás alapvetően nem káros szokás. A gazdinak persze okozhat némi kellemetlenséget, ha a kutya rágás nélkül, egyben nyeli le a növényt, hiszen ürítés közben ez okozhat némi fejtörést. Erre jobb felkészülni, és zsebkendővel, valamint ürülékgyűjtő zacskóval felszerelkezve indulni a sétára, így segíthetünk a kutyának megszabadulni a kellemetlen, végbélből kilógó növényi maradékoktól.

Ha nagyobb mennyiségben, egyben fogyasztják a fűszálakat, akkor valamilyen bélrendszeri probléma esete állhat fent. A kutya valamilyen kellemetlenséget érez a gyomrában, ezért eszik füvet. A hosszú, éles fűszálak ingerlik a torkát, a nyelőcsövét, illetve a nyálkahártyáját, ez pedig megkönnyíti a hányási reflex kialakulását, így a kutya könnyedén meg tud szabadulni a gyomorsavtól, vagy a nemkívánatos tápláléktól is.

dog-1338317887

Mire kell figyelni?

Bármi is áll a fűfogyasztás hátterében, a szakértők óvaintik a gazdikat ezzel kapcsolatban. Érdemes megfigyelni a kutya viselkedését, valamint odafigyelni az ebekre a csemegézés közben. Ügyeljünk rá, hogy a pázsitot nem kezelték mérgező trágyával, vagy rovarirtóval, hiszen ezek az anyagok rendkívül veszélyesek a kutya egészségére nézve. Akár mi is növeszthetünk füvet egy cserépben, így megbizonyosodhatunk róla, hogy a kutya nem érintkezik veszélyes anyagokkal.

Arra is fontos odafigyelni, hogy ne vigyék túlzásba a fű fogyasztását. Ha túl sokat esznek belőle, a gyakori öklendezés miatt akák nyelőcsőgyulladás is kialakulhat. Ha ismétlődően, nagyobb mennyiségben fogyasztja a füvet, érdemes állatorvos segítségét kérni, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy valamilyen komolyabb betegség áll a háttérben, mint például emésztőszervi paraziták jelenléte, máj- és vesebetegségek, stb. Az is jó ötlet lehet, ha a kutyák étrendjébe csempésszük a zöldet, például spenótot. Ha a legelés egy tápanyag hiánya miatt alakul ki, akkor ez a lépés megoldhatja a problémát. Ha figyelünk a négylábúra, és betartjuk a tanácsokat, akkor a fűevés nem jelenthet különösebb gondot.

Ha érdekel, milyen tanácsaink vannak a kutyák táplálkozásával kapcsolatban, akkor olvasd el korábbi cikkeinket:

Ehet gyümölcsöt és zöldséget a kutya? Segítünk a választásban!
Így válaszd ki a legmegfelelőbb tápot kutyusod számára!

 

Leadfotó: pets4homes.co.uk
Fotó: buzzquotes.com