Miért ás a kutya?

0
9 548 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Ha egy kutya gödröt ás, az általában négy esetből háromnál teljesen normális viselkedésformának tekinthető, legalábbis a kutya szemszögéből nézve. Azonban ezt a kerttulajdonos gazdik általában máshogy ítélik meg. De lássuk, miért is ásnak kutyáink gödröket.

1. Az étel eltartalékolása
Még ma is sok kutyánál megfigyelhető az az ösztön, hogy a megmaradt ételt, csontot elássák, ha már teleették magukat. Ha ezt el akarjuk kerülni, ne adjunk a kutyának többet annál, mint amennyit egyszerre elfogyaszt, illetve a maradékot rakjuk el előle. Csontot olyan helyen adjunk neki, ahol nem baj, ha azt elássa.

2. Vadászösztön
Ez a Berni pásztorkutyával viszonylag ritkán fordul elő, de egyes kutyafajták, így például a terrierek ösztönüknél fogva ásnak lyukakat és kutatnak egerek, pockok után. Ezeknél a kutyáknál az segíthet, ha lehetőséget biztosítunk nekik arra, hogy vadászösztöneiket a kerten kívül éljék ki.
3. Egy biztonságos, védett hely
Ha a kutya csak egy nagy gödröt ás a kertben és többet nem, valamint ebbe rendszeresen belefekszik, az azért van, mert egy biztonságos, kényelmes, nyáron hűvös, télen védett alvó- és pihenőhelyet keres. Megoldást jelenthet, ha a kutyának biztosítunk egy kutyaházat vagy más megfelelő alkalmatosságot. Egyes kutyák azonban sokkal szívesebben használják az ő kis gödrüket, ez esetben az eső elleni védelem céljából érdemes lehet a gödör fölé valamiféle tetőt készíteni. A nyári kánikula enyhítésében segíthet például egy kis zuhany a kerti slagból (feltéve, hogy ezt a kutya szereti).

4. Unalom és cselekvésvágy
Hosszú órákat egyedül tölteni a kertben unalmas. Ilyenkor gödrök ásásával elütni az időt optimális megoldásnak tűnik – a kutya számára. Biztosítsunk kutyánknak több mozgást, nagyobb teret illetve adjunk neki játékokat, amivel lefoglalhatja magát.

5. A terület felkutatása
Teljesen normális, hogy a kutya érdeklődik a környezete iránt. Tudni akarja mi minden érdekes dolog van a földfelszínen és alatta. Általában azok a kutyák, amelyek ebből az indíttatásból ásnak még fiatalok és igen aktívak. Nem ásnak mély gödröket, csupán köveket, gyökereket forgatnak ki a talajból. Általában kinövik ezt a viselkedésüket, ahogy nőnek és komolyodnak, így a későbbiekben ez nem jelent gondot.

6. Utánzás
A kutyák figyelik egymás viselkedését és tanulnak egymástól. De nemcsak a jó dolgokat, hanem a nemkívánatosakat, így a “gödörásás tudományát” is elleshetik egymástól. Sot, egyesek szívesen segédkeznek a tavaszi vagy őszi kerti munkáknál, ültetéseknél a gazdinak is, a baj csak az, hogy ők általában nem oda ássák a lyukakat, ahova azokat a gazdi gondolja.

7. Idegesség és agresszió
Egy kutya, amelyik ki akar jutni a kertből, át akarja ásni magát a kerítés alatt. Az ok lehet egy másik, az utcán lévő kutya, akinek meg kell mutatni, hogy ki az erősebb, vagy a gyerekek is provokálhatják a kutyát a kerítés másik oldaláról. Az ásás ilyenkor csak kísérő jelensége az oknak, éppen ezért a kutya agresszióját kell visszatartani, illetve figyelmét elterelni.

8. Fajfenntartási ösztön
A vemhes szuka ösztöneitől vezérelve gyakran gödröt ás körülbelül egy héttel a nagy nap előtt, ha még nem talált megfelelő helyet a szüléshez (a szülőládát a leendő mama nem mindig ítéli megfelelőnek), hogy kölykeit biztonságos helyen hozhassa világra. A kanok is szinte bármire képesek, hogy átjuthassanak a kerítés túloldalán lévő tüzelő szukához.

9. Egyedüllét
Ha egy kutya ki akar jutni a zárt kertből, annak oka lehet a fajtársakkal való kapcsolat keresése is. Ilyen esetben biztosítsunk több lehetőséget a kutyánknak más kutyákkal történő játékra, együttlétre.

10. Túlzott aktivitás
Meglehet, hogy az ásást a kutya mint pótcselekvést végzi, amiért gyakran a környezet a felelős: megoldás lehet egy másfajta életvitel a kutya számára.

11. Az elhanyagolt kutya
A gödörásás oka lehet, ha a kutya elhanyagolva érzi magát. Ilyenkor ezzel próbálja meg felhívni magára a figyelmet, és általában sikerül is neki, habár ez leggyakrabban szidást jelent a gödrök miatt. Ez azonban az ellenkező hatást váltja ki, mert a kutya úgy fogja fel, hogy végre foglalkoztak vele. A megoldás: a gödrökkel ne törődjünk, játsszunk, sétáljunk többet kutyánkkal, vagyis fordítsunk rá több figyelmet, de ne közvetlenül a gödörásás után, nehogy mint egyfajta dicséretet fogja fel azt a végzett munkáért, hanem még mielőtt elkezdene ásni.

12. Félelem
Meglehet az is hogy a kutya szörnyen fél valamitől és így próbál elrejtőzni illetve egy biztonságos helyet találni. Próbáljuk megtalálni a kiváltó okot és azt megszüntetni (ha lehetséges), illetve ahhoz a kutyát hozzászoktatni.

Forrás: kutyapalota