Miával a karantén – a koronavírus okozta korlátozás egy gazdi szemszögéből

0
809 megtekintés
Kép: cavlife_of_mia
Swing Szerelem Szulák
Koronavírus (COVID-19), kijárási korlátozás, karantén…az utóbbi idő talán legtöbbet hallott kifejezései, melyek sajnos mindannyiunk életét befolyásolják. Az viszont nem egyértelmű, hogy ezek pozitív vagy negatív irányba befolyásolják a mindennapjainkat. Nálunk azt hiszem egy kicsit ez is, az is… 🙂 – vendégszerzőnk cavlife_of_mia – Miával az élet cikksorozatának újabb része. 

Mi, Miával kicsit több, mint két hete vagyunk önkéntes karanténban. Mia alapvetően nyugis kutyus, imád itthon lenni, sőt délelőtt kikéri magának, ha zaklatni merjük (ebben egy kicsit rám ütött). Az első pár nap úgy telt, mint a hétvégék, mindannyian élveztük, hogy nem kell munkába rohanni és van elég időnk egymásra. Tény, hogy a munkahelyre való bejárás megszűntével és egyéb okok miatt nyugalmasabb lett az életünk, hiszen sok idő felszabadult most a legtöbbünk esetében. A megszokott napi programok csökkentek, a családtagokkal, barátokkal való találkozások megszűntek és a szabadtéri játékok és séták is megritkultak idővel. Mint mindenki más, mi is igyekeztünk az új körülményekhez igazítani az életünket, de fontosnak tartottuk, hogy Mia mindebből a lehető legkevesebb negatívumot érezze, ezért próbáltuk alternatív programokkal lekötni őt.

Kép: cavlife_of_mia

A személyes kontaktusok minimalizálásával egyre nőtt a virtuális kapcsolatok színtere, és jobbnál jobb online “programokat” kínálnak nekünk a különböző social media felületek. Ha úgy adódik, mi is örömmel csatlakozunk és tornázunk a tévé előtt vagy kezdünk bele különböző kihívásokba. Ugyanakkor míg a mi életvitelünk kicsit lelassult, addig Mia szerintem lassan egy kiképzőtáborban érzi magát. Minden napra jut egy feladat, egy új trükk megtanulása vagy éppen a tökéletes poszt érdekében órákig tartó fotózásban kell részt vennie.

Kép: cavlife_of_mia

Az ő szemszögéből nézve az eddigi nyugalmas magányos délelőttöket felváltották a mozgalmas, tennivalókkal teli nappalok. Természetesen nincs nagyobb öröm, annál amikor sikerül egy-egy új kihívást teljesítenünk, és biztos Mia is értékeli, hogy ilyenkor az átlagnál jóval több juti üti a markát (zárójelben jegyzem meg, hogy érdemes odafigyelni, mert így könnyen el is hízhat a kutyánk…én már igyekszem belekalkulálni a vacsora adagba az aznapi jutimennyiséget). Nyilvánvalóan hasznosabb időtöltés ez, mint egy telefonos játékkal játszani egész nap, de néha így is azon kapom magam, hogy bele vagyok gyógyulva a telefonomba és mire felnézek már a híradó esti kiadása megy a tévében.

Kép: cavlife_of_mia

Rájöttem arra is, hogy a karantén idejére összeírt “to do list”-em csak egy opció arra az esetre, ha unatkoznék, és nem kell feltétlenül minden napot feladatmegoldással tölteni. Attól még lehet hasznos egy napunk, hogy pizsiben fekszünk a kanapén, a kutyánkkal az ölünkben, kutyás filmeket nézegetve. És a kutyánknak sem kell kiképzőtáborban éreznie magát, nem kell folyamatosan felügyelni, hagyni kell, hogy néha azt csinálhassa, amit a távollétünkben szokott (kivéve persze, ha a szék lábát kezdi el rágni, akkor azért szóljunk rá). Ez azért is fontos, mert ha véget ér a veszélyhelyzet és visszaáll minden a régi kerékvágásba, hirtelen újra meg kell szoknia a kutyánknak, hogy nem leszünk ott egész nap, hogy szórakoztassuk.

Kép: cavlife_of_mia

Természetesen ezzel nem arra akarok bíztatni senkit, hogy ne törödjön a kutyájával, sőt, használjuk ki ezt az időszakot arra, hogy minél több minőségi időt tölthessünk együtt, sok-sok új kihívással és tanulási lehetőséggel. Hiszen ha okos a kutya, boldog a gazdi és ha boldog a gazdi, a kutya is az :)))

Kitartást mindenkinek, hozzátok ki minden napból a számotokra legtöbbet, és vigyázzatok egymásra!!!

A sorozat korábbi része:

Miával az élet