Mérgezés áldozata lett 16 egerészölyv és 3 rétisas a Hortobágyon

0
1 004 megtekintés
Egerészölyv (Buteo buteo) - Kép: shutterstock
Swing Szerelem Szulák
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a közelmúltban két különböző helyszínen is mérgezésre derült fény. Fokozottan védett rétisasok és védett egerészölyvek pusztultak el, a tetemeket kutyás egységekkel kutatták fel, a park feljelentést tett a rendőrségen – tette közzé a szomorú hírt Facebook oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint írják, az egyik esetet lakossági bejelentés alapján, a másik esetet az Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai találták. A mérgezések 3 rétisast és 16 egerészölyvet érintettek

– ez sajnos az eddig ismert esetek között is kiemelkedő számnak minősül – természetvédelmi értékük összesen 3 800 000 Ft.

A tetemek felkutatását mindkét helyszínen a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálata a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutyás keresőegységével közösen végezte, majd rendőrségi helyszínelés is történt.

Rétisas (Haliaeetus albicilla) – Kép: wikimedia.org

Az Igazgatóság fokozott területi jelenléttel és a toxikológiai vizsgálatok megrendelésének országos koordinációjával mindent megtesz, hogy az ilyen eseteket felderítse.

Hozzátették: A jelenleg is futó PannonEagle Life+ projekt is azt a célt szolgálja, melyben Igazgatóságunk partnerként van jelen. Úgy tűnik, nem egyedüli esetekről van szó: a mérgezés következtében elpusztult sasok száma országosan a tavalyi évben újra elérte azt a szintet, mint amikor 2012-ben a HELIKON Life Európai uniós projekt keretében a természetvédelem nagy erőkkel elkezdte felvenni ellene a harcot. Ez a tendencia az idei évben is folytatódik.

Fokozottan védett rétisasok is áldozatul estek🦅 A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a…

Posted by Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság on Monday, March 23, 2020