Mentőakció a dunavirágért

0
1 957 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Valószínűleg nem sokan tudják, hogy létezik egy dunavirág nevű rovar, amely a tiszavirágnál kisebb, kb. 3 centiméteres, de ugyanúgy a kérészek közé tartozik, mint híres rokona. Csak tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni, a Dunán mintegy negyven évig nem rajzottak a vízszennyezés miatt, de 2012-ben újra tömegesen jelentek meg.

Augusztus végén, szeptemberben rajzanak, este fél kilenc és tíz óra között, hagyományosan a folyóról visszaverődő fényt követve. Nem szokatlan egy helyen a 10-11 rajzás sem, szemben a a tiszavirág két-három nemzedékével. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban úgynevezett „kompenzációs repülést” hajtanak végre, végkimerülésig repülnek, közel arra a helyre, ahol ők is kikeltek, mert itt alkalmas a hely a petézésre, majd pedig elpusztulnak. A hímek a  párzást követően a felszínen pusztulnak el. A dunavirág Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Sajnos a dunavirágok a vízszennyezés után újabb problémával találták szembe magukat: a fényszennyezés a faj petézés előtti pusztulását okozza, mivel a mesterséges fények a repülő nőstényeket magukhoz vonzzák, így azok a parton pusztulnak el. A tahitótfalusi híd lámpái például megbabonázzák a kérészeket, amelyek így a víz helyett az aszfaltra rakják a petéiket, ezután elpusztulnak. A rajzás az autósokat is kihívás elé állítja, ugyanis alig lehet látni a rovarfelhőtől.

A kérészek érdekében most mentőakció indult, hiszen minden augusztusban több százezernyi egyed pusztul el értelmetlenül. A dunavirág mentőakció címmel készült 50 perces dokumentumfilm a megmentésükre tesz erőfeszítéseket. A Balázs Gergely által rendezett filmben magas érzékenységű kamerákkal készített éjszakai felvételek segítségével, soha nem látott képeken figyelhetjük meg hazánk egyik legkülönösebb rovarfajának viselkedését, és megtudhatjuk, hogyan állíthatók a legújabb tudományos felfedezések a természetvédelem szolgálatába. a Duna World-ön pénteken negyed 2-kor lehet megnézni a természetfilmet, ami ezt követően 2017. július 7-ig a www.mediaklikk.hu–n is ingyen megtekinthető lesz. Reméljük sikerrel jár a kezdeményezés.

Forrás: morzsafarm.hu