Mentett madarakat engedett szabadon a Fővárosi Állatkert

0
386 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az állatmentő tevékenység talán legfelemelőbb eseménye, amikor a legyengülten, vagy sérülten bekerült állatokat felgyógyulásuk és megerősödésük után újra szabadon lehet engedni. A múlt héten újabb szabadon engedésre került sor, most azonban a Hortobágy térségében juttattak vissza a természetbe 14 mentett madarat. Összesen két gólya, két egerészölyv, egy vörös gém, egy kuvik, négy füsti fecske, egy szürke légykapó és három fekete rigó térhetett vissza természetes élőhelyére. Ezek a fajok mind természetvédelmi oltalom alatt állnak, mi több, a fehér gólya, a vörös gém és a kuvik fokozottan védett fajnak számítanak. A megmentett és most szabadon engedett állatok együttes eszmei értéke mindösszesen 925 ezer forint.

01

Az elengedésre a Hortobágyi Nemzeti Park górési állomásánál, Kócsújfalu közelében került sor. A Fővárosi Állat- és Növénykert hosszú ideje működik együtt a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, amelynek az említett Górés-tanyán kívül Malomházán, a Hortobágyi Vadasparknál van olyan létesítménye, ahol mentett madarakkal, illetve azok visszavadításával foglalkoznak.

02

A hortobágyi elengedés mellett a közelmúltban több más helyszínen is történtek kisebb-nagyobb repatriálások, ahogy a mentett állatok szabadon engedését szakmai körökben nevezik. Ezek során több mint húsz sünt, két zöld küllőt és négy nagy fakopáncsot vittek vissza természetes élőhelyükre.

Forrás: zoobudapest.com