Mennyit alszik egy kutya napközben?

0
714 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Mekkora egy kutya alvásigénye, milyen tényezők befolyásolhatják ezt, és mely fajták alszanak a legtöbbet? Mutatjuk a válaszokat.

Akinek van kutyája, biztosan megfigyelte és néha írigykedve nézi, hogy kedvence napközben is rendszeresen elvonul egy-egy kis szunyálásra, vagy egy igazi, horkolós, nagy alvásra. Négylábú társaink gyakran pihennek, de vajon mennyi alszanak ténylegesen?

Az rd.com állatorvosok segítségével járta körül az ebek alvási szokásait, és arra jutott, hogy a nap 24 órájából a kutyák átlagosan 10-12 órát alszanak át. Azonban ebben a kérdésben is elég nehéz általánosítani, mivel az alvási szokásokat számos tényező befolyásolhatja. Például az eb életkora – a kölykök és az idős kutyák például akár napi 20 órát is alszanak -, valamint a kutya mérete és fajtája.

A méret nem minden

A nagyobb kutyáknak magasabb az energiaigényük, nekik ugyanis már egy-egy mozdulathoz is jóval több energiára van szükségük, mint a kisebb testű egyedeknek. Ezért a nagyobb testű ebek – például a bernáthegyi vagy masztiff kutyák – általában többet alszanak.

e a méret nem minden, a fajta, a környezet és a nevelés is számít. Az aktív természetű munkakutyák – például a border collie – napközben is jobban nyitva tartják szemüket és fülüket, így ők kevesebb alvással is beérik, mint az ölebek. Emellett rendőrkutyákat és a vakvezető kutyákat folyamatos figyelemre trenírozzák, így ők is jóval kevesebb szundival töltik a napjaikat, mint házi kedvencként tartott fajtársaik.

Mennyit alszanak, amikor betegek?

A kutyák és az emberek sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint elsőre hinnénk. Immunrendszerünk például szinte ugyanúgy működik, ezért betegségek esetén négylábú társainknak is több pihenésre van szükségük. Ám ha a megnövekedett alvásigény néhány napnál tovább tart, megváltozik az étvágyuk, valamint többet vagy kevesebbet isznak a szokásosnál, érdemes felkeresni az állatorvost, mert komolyabb baj is lehet. Ilyenkor akár pajzsmirigyprobléma, depresszió, Lyme-kór, parazita-fertőzés vagy szívférgesség is állhat a háttérben.

Házipatika