Megvan az ítélet-letöltendő fogházbüntetést kaptak Fülöp kutya megkínzói

0
4 633 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Állatkínzás miatt négy-négy hónap letöltendő fogházra ítélte szerdán a Nyíregyházi Járásbíróság azt nagycserkeszi férfit és nőt, aki a Fülöp nevű, embertelen körülmények közt tartott kutya gazdái voltak. A kutya nyakára szoros zsinórt kötöttek, amely átvágta a szöveteket, emiatt a felismerhetetlenségig torzult az állat feje. A kutya annak ellenére elpusztult, hogy az állatvédők – akik áprilisban találtak rá – 772 ezer forintot költöttek a kezelésére.

A vádlottak, B. Attila és M. Ágnes tagadták az állatkínzást, szerintük a kutya többször is megszökött, ezért kellett megkötni, de a tartás megfelelő volt. A bíróság azonban a tanúvallomások és a szakértői vélemények alapján bizonyítottnak látta: a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a kutya el fog pusztulni, de nem törődtek vele. A tanúként meghallgatott állatorvos azt mondta, soha nem találkozott még ilyen rossz állapotban lévő kutyával.

A bíró indoklása szerint a vádlottak a kutya pusztulását okozó zsinór nélkül is kegyetlenül bántak az állattal, de a nyakába bevágó, a nyelőcsövét roncsoló zsinór tette különösen kegyetlenné az ügyet. A büntetéssel kapcsolatban azt mondta, felmerült, hogy lehet-e egy büntetlen előéletű emberre rögtön letöltendő büntetést kiszabni. „Lehet, sőt kell is” – mondta a bírónő, aki szerint példát kell statuálni az ilyen ügyekben. Enyhítő körülményként figyelembe vették a büntetlen előéletet, ezért kaptak négy hónapot és fogház fokozatot.

Az Állatbarát Alapítvány polgári jogi igényét – a kutya gyógykezelésének költségét – a bíróság ugyan jogosnak tartja, de az alapítvány nem sértett, illetve a pontos összeg igazolása sem a büntetőeljárás része, ezért polgári peres útra utasította. A vádlottak védője három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés bejelentése előtt.

Forrás: Magyar nemzet