Megtermett ordassal nézett farkasszemet a Bükkben egy vadász

0
340 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A múlt héten Balogh István vadász fiával járta az erdőt az esti órákban, amikor – életében már nem először – vadászat közben egy farkassal találkozott.

“A fiammal éppen a meglőtt szarvast igyekeztünk az autóhoz vinni, amikor a lámpa fényében megláttam a farkast. Lesoványodott, de szép, megtermett kan volt, körülbelül húsz méterre tőlünk” – nyilatkozta a WWF-nek Balogh István.

A farkas közeledtét a vadász kutyája ugatással jelezte, zseblámpa fényénél pillantották meg a közel merészkedő ragadozót. Valószínűleg az elejtett szarvas szaga vonzotta a helyszínre, ám az állat nem támadott se a vadászra, se a kutyára, tisztes távolságból figyelte az eseményeket.

“Félelmetes volt szemben állni vele. De ettől még nem lőném le. Eddig is puska nélkül is jártam az erdőket, ezután is így fogom” – hangsúlyozta a vadász.

A farkasok jelenlétére egyre több bizonyíték van, ám a mindössze néhány egyedből álló hazai populáció nagyobb félelmet kelt az emberekben, mint amennyire az indokolt lenne.

“Nem kell félni a farkastól, a farkas nem támad emberre. Meg kell tanulni együtt élni vele. A vadászatot sem befolyásolja. Tizenöt éve is volt itt farkas, akkor is tudtunk vadászni, most is. A gyengébb egyedeket – őzet, vaddisznót – megfogja, de ettől még nem lesz kevés a vad” – nyilatkozta Balogh István.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakértői régóta figyelik a farkasokat, szeretnék a lehető legjobban kiismerni viselkedésüket.

“Az illegális kilövések napjainkban is problémát jelentenek, pedig alig néhány egyed lakja az Aggteleki-karszt és a Zemplén erdeit. A vadászok közreműködése és nyitottsága elengedhetetlen ahhoz, hogy az ökológiai szempontból kulcsszerepet játszó, őshonos nagyragadozók legalább kis számban meg tudjanak maradni erdeinkben. Fontos leszögezni, hogy vadon élő farkas támadásról nem tudunk: sem a környező országokban, sem hazánkban nincs regisztrált incidens. Vagyis a farkas jelenléte emberre lényegében veszélytelen, az erdei életközösség számára viszont kulcsfontosságú. Reméljük, hogy a pozitív szemlélet egyre inkább átveszi a szerepet, és a szemléletformálásnak köszönhetően a farkasok védelme biztosított lesz” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője.

Forrás: wwf.hu
Fotó: sabbie89.deviantart.com