Megtalálták az elefántormány eddig ismeretlen rendeltetését

0
158 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ormányuk segítségével szívják-fújják elérhető közelségbe a táplálékot az ázsiai elefántok. Olyan célzott viselkedési forma ez, amely csak az elefántok sajátja – írják kutatók az Animal Cognition című szaklapban. Bár már régóta ismert, hogy ezek az állatok botokat és vizet használnak arra, hogy a táplálék közelébe kerüljenek, eddig nem bizonyították, hogy ormányukat levegő szívására-fújására is bevetik.

Kaori Mizuno, a Kiotói Egyetem szakértője két nőstény elefántot figyelt meg hónapokon keresztül Japánban a Kamine állatkertben. Az 1980-ban, valamint 1981-ben Mianmarban született állatok elé a területük előtt egy árokban olyan leveleket és gyümölcsöket helyeztek, amelyeket nagyon szívesen fogyasztanak.

“Az elefántok levegőt fújtak, hogy az étel elérhető távolságba kerüljön” – írják a tanulmány szerzői. A vastagbőrűek ráadásul szabályozni tudták a fújás erősségét is.

Mivel a két állat szoros kapcsolatban él együtt, fennáll annak a lehetősége, hogy az egyik elefánt a másiktól tanulta el ezt a képességet. Egyelőre az sem nyilvánvaló, hogy minden elefántfaj – tehát nemcsak az ázsiai, hanem az afrikai is – képes-e ilyen célzottan használni az ormányát.

Forrás: MTI, hvg.hu
Fotó: gentside.com