Megszülettek az első nyúlfiak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

0
165 megtekintés

A mezei nyulaknál a vemhesség általában 42-43 napig tart, fialás előtt a nőstény száraz, füves vackot készít, de 3-4 utódját nem egy fészekaljba szüli meg, hanem több különböző helyre. Mindezt azért teszi, hogy nagyobb esélyt adjon a kölyköknek a túlélésre, így egy esetleges ragadozótámadásnál nem az egész család veszne oda. Az anyaállat arra törekszik, hogy minél kevesebb szagmintát hagyjon. Ezt úgy éri el, hogy szoptatáskor sosem megy közvetlen a kisnyulaihoz, hanem többméteres távolságból beugrik a fészekbe, így a ragadozók elvesztik a szagot.

Az első utódok február közepén, az utolsók szeptemberben születnek, Magyarországon Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében él a legtöbb mezei nyúl. Kisebb számban az ország szinte minden részében előfordul, még a hegyvidéki erdőkben is.

Forrás: kmnp.hu
Fotó: reddit.com