Megszületett Debrecen első szibériai kistigrise

0
5 524 megtekintés
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Swing Szerelem Szulák
A Debreceni Állat- és Növénykert új kedvencet mutatott be a nagyközönségnek: egy héthetes szibériai kistigrist. Először született tigris a debreceni állatkertben, a kölyök héthetes, fiú és június 13-án, kedden mutatták be a közönségnek.

A Világon mindössze 3600 szibériai tigris él, ebből 1831 állatkertekben, rezervátumokban. Európában évente 10-15 szibériai tigris születik. A Debreceni Állatkert és Vidámpark 1973 óta mutat be tigriseket.

Több, mint 6 év előkészítő munkájának eredményeként végre egészséges utóddal gyarapodott az Európai Fajmegmentő Program (EAZA EEP).

Fotó: Czeglédi Zsolt/ MTI

A 7 hetes kicsi szülei, Miska és Róza 2014-ben érkeztek meg Debrecenbe és a Nagyerdő fái alatt hamar egymásra is találtak. A várva várt jövevény április 21-én született, és gondozói titokban, cumisüvegből táplálták, mert anyjának nem volt teje.

Fotó: Czeglédi Zsolt/ MTI

Az életerős kistigris a sajtótájékoztatón mikrochipet kapott, majd a kifutóval ismerkedett. Belelépett a kifutót átszelő kis patakba is, de a víztől nagyon megijedt, visszahőkölt és a fotósok unszolására sem volt hajlandó újra megközelíteni.

Fotó: Czeglédi Zsolt/ MTI

A kistigris – amelynek nevére az interneten szavazhatnak majd a debreceniek -, egy évig lesz a Nagyerdőben, utána a fajmegmentő program keretében egy másik állatkertben járulhat majd hozzá faja fennmaradásához. A nagyközönség minden nap 10:00 és 14:00 óra között láthatja a csöppséget a Tigriskifutóban.

Forrás: zoodebrecen.hu, MTI