Megnyitott a Lepkekert a fővárosi állatkertben

0
519 megtekintés
lepke
Swing Szerelem Szulák

Június 5-én pénteken kezdte meg idei szezonját a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Pálmaház mögött 260 négyzetméteren elterülő térben 23 faj ötszáznál is több egyedét láthatja a közönség. Mindegyikük Közép-Amerikában őshonos.

A nyár folyamán újabb lepkefajok bemutatását is tervezik, így a szezon végéig várhatóan ötvennél is többet láthatunk majd. Nyár derekán az újvilági fajok mellett lesznek délkelet-ázsiai lepkék is – írja közleményében az intézmény.

lepke01-foto-Bagosi-Zoltan

A Lepkekert lényegében egy fényáteresztő oldalfalú építményben kialakított mediterrán liget, amelynek 1200 köbméternyi légterében kedvük szerint repkedhetnek a lepkék. A kertben kialakított sétányon haladva a közönség szabadon sétálhat közöttük.

A látogatás során a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesül, hiszen a törékeny állatokat megfogni, megérinteni nem szabad. Erre a nyitva tartás teljes ideje alatt állatkerti munkatársak felügyelnek.

A kifejlett lepkék (imágók) bemutatása mellett a közönség báb, illetve lárva (hernyó) állapotban lévő egyedeket is láthat. A hernyókat külön hernyónevelőben tárják eléjük jellemző tápnövényeikkel együtt, a báboknak pedig üvegfalú bábszekrényt alakítottak ki.

A bábszekrényben függő bábokon is jól látszik az egyes fajok közötti különbség, mi több, egy kis szerencsével a közönség azt is megfigyelheti, amint egyik vagy másik bábból éppen kikel a már kifejlett lepke. A gondozók időről időre kinyitják a bábszekrény üvegajtaját, hogy a frissen kikelt állatok kirepülhessenek, és csatlakozhassanak a Lepkekert légterében élő többiekhez.

lepke04-foto-Bagosi-Zoltan

A lepkék mellett növényeket is szemügyre lehet venni. Az egész évben itt zöldellő mediterrán növényfajok mellett – amelyek némelyike rendszeresen gyümölcsöt is hoz – jelenleg több pompás orchidea és néhány ugyancsak látványos bromélia is megtekinthető.

A Lepkekert szezonális látványosság, amely – az időjárástól függően – nyár elejétől kora őszig szokott működni a Fővárosi Állat- és Növénykertben. 2000 óta minden nyáron látogatható volt, bár pontos helye a kert területén belül kétszer is változott az elmúlt másfél évtizedben. Jelenlegi helyén 2014 óta fogadja a látogatókat.

Fotó: Bagosi Zoltán / Zoobudapest.com