Megmenekült Babó, a szegedi pingvinfióka

0
285 megtekintés
SZEGED, HUNGARY - NOVEMBER 08. 2015 - Starting to feed a hand-reared African penguin (Spheniscus demersus) chicken in Szeged Zoo
Swing Szerelem Szulák

A családot el kellett különíteni a csapattól, azonban az egyik fióka annyira gyengének bizonyult, hogy félő volt, el fog pusztulni. A szülők is inkább az erősebb testvért nevelték, ezért a gondozok úgy döntöttek, hogy közbeavatkoznak, és megpróbálják kézben felnevelni a kicsit. Babó pótmamája sikeresen teljesítette a feladatot, a kicsi életben maradt, és szépen cseperedik, hamarosan utoléri a növekedésben a testvérét.

African penguin chicken

A pápaszemes pingvin párok a kolónián belül megküzdenek a jó költőhelyekért, és a magasabb rangúak igyekeznek kiszorítani a környékükről a lehetséges riválisokat, ez lehetett az oka a csapat agresszív viselkedésének. Az újdonsült szülők alacsony rangúak a csapatban, nem tudták elfoglalni egyik mesterségesen kialakított odút sem, a kifutó sarkában, nyílt színen költötték ki a tojásaikat, talán ez is szerepet játszott abban, hogy a dominánsabb párok zaklatni kezdték őket.

SZEGED, HUNGARY - NOVEMBER 08. 2015 - Feeding a hand-reared African penguin (Spheniscus demersus) chicken in Szeged Zoo

A pingvinfiókát kezdetben 3 óránként kellett megetetni, heringből és a szükséges vitaminokból, tápanyagokból készült péppel. Idővel egyre nagyobb méretű haldarabokat, majd egész halakat fog kapni – ahogy az idősebbek is. A gondozók arra törekednek, hogy felnőve visszakerülhessen a csapatába. Nem ő az első kézben nevelt fióka, két Franciaországból érkezett pingvint is gondozók neveltek fel. Közülük az egyik nagyon barátságos, a másik viszont csipkelődős – a dolgozók bíznak benne, hogy Babó az előbbire fog hasonlítani.

Forrás: zooszeged.hu
Fotók: Endrédi Lajos