Megható történet arról, hogyan reagált a csimpánz, mikor gondozója elvesztette kisbabáját

0
316 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Emlékeztek Kokóra, a gorillára, aki jelbeszéd segítségével kommunikál gondozóival? Hozzá hasonlóan Washoe, a csimpánz is elsajátította a jelnyelvet, hiszen gondozója már egészen kölyökkora óta tanította rá.

Kat, a csimpánz gondozója teherbe esett, de sajnos elveszítette babáját. A veszteség után több hétig nem ment dolgozni, de amikor visszatért, elmagyarázta Washoe-nak, hogy mi történt vele.

“Meghalt a kisbabám,” mondta Kat.

A csimpánz meglepően reagált a szomorú történetre. A bánat és sírás jeleit mutatta, végighúzta ujját Kat arcán, ahogyan a könnyek potyognak. Jelenlegi tudásunk szerint a csimpánzok nem képesek a sírásra, az állat mégis pontosan tudta, hogy miről beszél.

0140

Washoe tudta, hogy min ment keresztül a nő, hiszen ő is elvesztette két kicsinyét. Vigasztalásul egy tíz hónapos kis csimpánz nevelését bízták rá, akit sajátjaként szeretett és nevelgetett. A történet hallatán a csimpánz át akarta adni Katnek a kicsit. Persze nem fogadhatta el, hiszen rendkívül fontos volt, hogy Washoe továbbra is gondozza az apróságot.

Ez a rendkívül megható történet olyan oldalról mutatta meg a csimpánzok viselkedését, ami eddig ismeretlen területnek számított. Valószínűsíthető, hogy más kölykének felnevelése és az adoptálás a csimpánzok között megszokott dolognak számít. Washo 42 évet élt és több mint 350 szót sajátított el a jelnyelv segítségével, még örökbefogadott kölykének is megtanított néhány szót és kifejezést.

Forrás: wikipedia.com