Megérkeztek a tél költöző madarai a nyíregyházi Szelkó-tóhoz

0
273 megtekintés

A három védett madárfaj Észak-Európában és Ázsiában él, onnan költöznek a tél előtt délebbre, és áprilisig maradnak. A barna tollazatú, sárgás szőlőrigó 21 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 33-34 centi, súlya pedig 50-75 gramm. Rovarokkal, csigákkal, gilisztákkal, pókokkal és bogyókkal táplálkozik.

A süvöltő – amelynek hímje alsó részén élénk rózsaszínű, fartöve fehér, feje fekete, hátszíne kékesszürke, míg a tojó hasonló, de egyszerűbben színezett – kisebb a szőlőrigónál, 15 centi hosszú, szárnyfesztávolsága 25 centiméternyi, súlya pedig 25 gramm. Csőre rövid, lekerekített, magvak, rügyek fogyasztásához kifejlett, különösen a kőris és a juharfa magját fogyasztja. A süvöltő, amely Magyarországon rendszeres téli vendég, néha fészkel is hazánkban, áprilisban, mielőtt visszatér az északi területekre, halványkék, vörös foltos tojásokat rak, és 12-14 nap alatt kikelti fiókáit.

A királyka 9 centis, szárnyfesztávolsága 13-16 centiméteres, súlya pedig mindössze 4-7 gramm. A pici madár háta olajzöld, alsóteste szürke, fején sárga vagy narancssárga csík látható. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján, de még nem mint veszélyeztetett faj. Európában biztos állományú fajnak számít, Magyarországon a szőlőrigóhoz és a süvöltőhöz hasonlóan védett, eszmei értéke – csakúgy mint a másik két madárnak – 25 ezer forint. Az ornitológus elmondta, hogy az M3-as autópálya melletti tónál a múlt héten tartott, négynapos madárgyűrűzési táborban meggyűrűztek egy matuzsálemkorú ökörszemet is. Európa legkisebb madara, amely Európa és Ázsia mérsékelt övi részén, valamint Észak-Amerikában is fészkel, legfeljebb hat évig él, és a Szelkó-tónál befogott példány több mint ötéves volt.

A 9-10 centiméteres, 13-17 centiméter szárnyfesztávolságú, 7-12 grammos, fahéjbarna tollazatú ökörszem víz közelében lévő erdőkben, patakvölgyek aljnövényzetében, páfrány- és szedersűrűségeiben él. Magyarországon kétszer, április-június között 6-7 tojást rakva költ. A fészekparazitaként emlegetett kakukk elég gyakran bízza rá tojásainak kiköltését.

Forrás: MTI
Fotó: thorninger.com