Medvék elleni védekező rendszer

0
262 megtekintés
medve
Swing Szerelem Szulák

A helyi televízió honlapján is közzétett felvételeken jól látszik, ahogy egy medve átugorja a korlátot és elkezd futni az autópályán. Több autós is a puszta szerencsének köszönhetően kerülte el az ütközést. A medvét még a rendőrségnek sem sikerült megállítania. Nem egyedi esetről van szó, tavaly ugyanis a vadon élő állatok a Rijeka-Zágráb autópálya-szakaszon 102 balesetet okoztak.

Nemrég megszólalt az ügyben Duro Huber, a zágrábi állatorvosi egyetem professzora is – “Amikor egy medve betéved az autópályára, éppúgy meg van zavarodva, mint az ember, aki szeretne tenni valamit, de nem tud. A helyzet a gépkocsivezetőkre és a medvékre egyaránt veszélyes”.

A balesetek számának csökkentése érdekében a jelenleg már meglévő autópálya válaszfal mellett 60 kilométer hosszú elektromos kerítés építésébe fognak, hogy a medvék ne juthassanak az úttestre. Amennyiben ez nem lenne elégséges, úgy további hat rámpa és harminc kapu építését tervezik, hogy a betévedt állat visszataláljon az erdőbe. A régi szemetes kukákat is lecserélik, hogy azok ne vonzzák az állatokat.

Íme egy konkrét eset, amikor közlekedési balesetet okozott az erdőből kiugró, az úton átfutó medve:

A védőrendszer tehát a kölcsönös biztonságot szolgálja, ugyanakkor hiányoljuk, hogy vadállatok számára kialakított átkelőhelyekről nem szólnak a hírek. Ily módon az elektromos kerítés elszeparálná egymástól az állatokat, korlátozva így mozgásukat, leszűkítve életterüket (hiszen a tervezett kapuk csak a betévedt egyedek kimenekülését segítik). Pedig állatok számára fenntartott átkelőhelyeket egyre több helyen építenek a világban, ebben a korábbi cikkünkben bemutattunk néhány pozitív példát, itt pedig a hazai békaátkelőkről írtunk.

Forrás: MTI / Ecolounge.hu
Fotó: Erdely.ma