Máté Bence lőtte 2015 legjobb természetfotóját

0
479 megtekintés
Budapest, 2015. november 3. Máté Bence, Az év természetfotósa 2015 pályázat nagydíjasa a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey Andor Kupolacsarnokában tartott díjátadón Budapesten 2015. november 3-án. Máté Bence ötödik alkalommal nyerte el Az év természetfotósa elismerést, és Lépéselõny címû képe Az év természetfotója címet is kiérdemelte. MTI Fotó: Marjai János
Swing Szerelem Szulák

Immár 23. alkalommal rendezték meg a Canon – Az év természetfotósa pályázatot, az egyre népszerűbb megmérettetésre ezúttal több mint 3400 kép érkezett be Magyarországról és külföldről – közölte a keddi budapesti díjátadó előtt tartott sajtótájékoztatón a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

Fáth Péter emlékeztetett arra, hogy a teljes transzparencia jegyében a zsűrizés második és harmadik fordulója ebben az évben is a nyilvánosság előtt zajlott. A pályázat legjobb képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban szerdától kiállítás is látható, melynek képanyagát az Alexandra Kiadó kötetben is megjelenteti. Fáth Péter szerint a pályázat legnagyobb eredménye, hogy a falra került 102 kép több mint 60 szerző alkotása.

066
Fotó: Máté Bence / Canon – Az Év Természetfotósa 2015

Radisics Milán, a naturArt korábbi elnöke az eredményeket ismertetve közölte, hogy a Kezünkben a Föld kategória győztese Ritzel Zoltán lett, A madarak viselkedése kategóriát Mánfai Bence nyerte, Az emlősök viselkedése kategóriában pedig Máté Bence lett a legjobb. Jakab Tibort jutalmazta Az állatok viselkedése kategória első díjával a zsűri, amely az Állatok és környezetük kategória legjobbjának Palcsek István egy képét választotta. Az állatok szemtől szemben kategóriában szintén Máté Bence lett az első.

Fotó: Palcsek István / Canon - Az Év Természetfotósa 2015
Fotó: Palcsek István / Canon – Az Év Természetfotósa 2015

A Növények és gombák kategóriában Márki Levente, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában Haarberg Orsolya, a Tájak kategóriában pedig Laki Zoltán kapott első díjat. Előd László az Élet a vízfelszín alatt, Gergely József a Napnyugtától napkeltéig, Lang Nándor a Fekete-fehér természetfotók kategóriát nyerte meg. Haarberg Orsolya szerezte meg A természet energiái kategória első helyezését is, míg az Ifjúsági kategóriában Szekeres Levente bizonyult a legjobbnak. Az év búvárfotósa 2015 különdíjjal Tökölyi Csabát jutalmazták.

068
Fotó: Szekeres Levente / Canon – Az Év Természetfotósa 2015

Forrás: MTI
MTI Fotó: Marjai János