Átépítünk vagy felújítunk? Megfelelő engedélyekkel március végéig még hozzányúlhatunk a fecskefészkekhez

0
3 385 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Ha átépítünk vagy felújítunk, akkor gondolnunk kell az épületeken lévő már kész fecskefészkekre is, de nem csak nekünk, hanem az önkormányzatoknak és a felújító cégeknek is. Most kell bemenni a helyileg illetékes Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztályára és engedélyt kérni a fészkek eltávolítására.

Tehát, március végéig még természetvédelmi károkozás nélkül, megfelelő engedélyekkel, eltávolíthatók és mesterséges fészkekkel pótolhatók a házfelújításokat akadályozó fecskefészkek, áprilistól azonban tilos a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverése.

A fecskék fészkének eltávolítása a helyileg illetékes Kormányhivatal engedélyével lehetséges szeptembertől április 1-ig, átépítés vagy felújítás miatt.

A Kormányhivatal szakértői vélemény alapján adja ki, vagy nem adja ki az engedélyt. A szakértői véleményt általában a helyileg illetékes Nemzeti Park adja a Kormányhivatal részére.
Ha a szakértői vélemény alapján indokolatlan a fészek eltávolítása akkor a Kormányhivatal az év 365 napján is jogosult a fészek eltávolításának tilalmára.
A fecske minden fejlődési szakasza és származéka VÉDETT: tojása, fiókája, kifejlett példánya, tolla, elhullott egyede, maradványa és a fészke is természetvédelmi oltalom alatt áll – hívja fel a figyelmet a Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue.

A fecske, fejlődési szakasza, származéka, is védett, természetvédelmi értéke 50.000Ft.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben számos bejelentés érkezik elpusztított fészkekről. A civil szervezet minden esetben értesíti az eljárásra jogosult hatóságot.
Az MME azt javasolja, hogy a tervezett tavaszi-nyári házfelújítások, szigetelési munkálatok megkezdése előtt a kivitelezők mérjék fel, hogy mely fészkek akadályozhatják a munkát és tegyék meg a szükséges lépéseket. A falak „lakóinak” összeírása, létszámuk és fajösszetételük megismerése után el kell dönteni, hogy hol lehet a közelben pótolni a megszüntetendő fészkelő- és pihenőhelyeket.

A mesterséges molnár- és füsti fecskefészkeket és a sarlósfecskeodúkat a szomszédos épületekre lehet felszerelni.
Az ország bármely részén két állami természetvédelmi szervezet régiós képviseletétől: a nemzeti park igazgatóságoktól és a zöldhatóságoktól kérhetünk segítséget a falfelújítások természetvédelmi vonatkozásai kapcsán. Ha lakott fecskefészkek leverését tapasztaljuk, veszélyeztetett fecskefészkekről vagy -telepekről szerzünk tudomást, a legjobb, leggyorsabb megoldás, ha – az MME mellett – a területileg illetékes zöldhatósághoz fordulunk. Ez az országos hatósági hálózat köteles és jogosult eljárni minden ilyen bejelentés ügyében.

A hazai fecskepopuláció évek óta csökkenő tendenciát mutat, a füsti és a molnárfecskék állománycsökkenése 5-7 százalék között mozog évente. Mivel a fecskeállományok csökkenését okozó élőhely átalakítások és a klímaváltozás negatív hatásait az egyes emberek közvetlen beavatkozással nem tudják befolyásolni, a legfontosabb cél a költési siker, a kirepülő fiókák számának növelése. Éppen ezért különösen fontos, hogy védjük a fiókákat és segítsük elő, hogy az állomány növekedésnek induljon.

– – – KÉRÜNK SZÉPEN EGY MEGOSZTÁST – – -Juttassuk el együtt az információt minden önkormányzatnak, jegyzőnek,…

Közzétette: Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue – 2020. január 22., szerda

Forrás: Háziállat