Már vámpírrákokat is nézhetünk Debrecenben

0
424 megtekintés
Vámpírrák (Geosesarma dennerle)
Swing Szerelem Szulák
Újabb különleges fajjal gyarapodottak a debreceniek, miután a múlt héten négy lila vámpírrák (Geosesarma dennerle) érkezett az állatkert Pálmaházába. A vámpírrákok európai viszonylatban is igazi állatkerti ritkaságnak számítanak, ez a faj Magyarországon csak Debrecenben található meg.

Az állatkert célja a faj szaporításával az európai állatkerti állományuk növelése. Az egzotikus jövevények már elfoglalták terráriumukat, így a látogatók számára is megtekinthetők a természetes környezetüket idéző, buja aljnövényzetben.

Micsoda szín!

A Jáva szigetén őshonos lila vámpírrák a tarisznyarákfajok jelentős részével ellentétben az édesvízi- mellett, főként szárazföldi életmódot folytat. Hátborzongató köznapi elnevezését nem táplálkozási szokásairól kapta – mindenevőként rovarokat és növényi részeket fogyaszt –, hanem éjszakai aktivitásáról és egyedülálló színezetéről: lila vagy bíborszínű páncéljáról és szinte világító, sárga szeméről.

Nem is olyan egyszerű úgy lefotózni a vámpírrákokat, hogy látszódjék megkapó lila színük. – Kép: zoodebrcen.hu

Igen kisméretű; kifejlett korára is alig éri el az 5 cm-es testhosszt. Érdekesség, hogy tudományos leírására csak 2015-ben került sor, mivel sokáig nem volt ismert pontos származási helye. Tudományos nevét arról a Dennerle nevű német akvarisztikai cégről kapta, amely a faj egyik leírójának jávai kutatását szponzorálta. A hobbiállat-iparág számára történő vadbefogások sajnos egyre nagyobb nyomást helyeznek a faj természetes populációira.

Forrás: zoodebrecen