Már úton van hazafelé Hadnagy is, a magyar jeladós szalakóta

0
2 599 megtekintés
Szalakóta - Fotó: Máté Bence
Swing Szerelem Szulák
Március elejével Hadnagy, a hódmezővásárhelyi szalakóta megindult északnak. Igaz egyelőre még lassabb tempóban, meg-megállva halad, de azért már 200 km-rel északabbra van legutóbbi pihenőhelyétől – adta a hírül a rollerproject.eu.

Hadnagyon kívül jelenleg további két jeladós madár helyzetéről érkezik folyamatosan információ. Eleven útját már tavaly is követhettük, őt az Apaj környéki pusztákra várják vissza. Éganya pedig már a Dunántúlra terjeszkedő kis populáció tagja. A jelenlegi kevésbé pontos jelek alapján, ők is elindultak hazafelé.

Hadnagy jeladózása – Fotó: Ampovics Zsolt

A szakemberek remélik, hogy hamarosan pontosabb információ is érkezik, ami már felkerülhet a térképre. Az előzetes információk szerint Eleven már Mozambikban jár.

Hadnagy a Az Okawango-delta környékét elhagyva a Zambézi-folyót követve haladt északra – Fotó: A Zambézi-folyó – Gerard Brown

Az eddigi jeladós madaraink többsége március közepén kezdte meg vonulását, Hadnagy kicsit korábban, már március legelején elindult.

Az első szalakóták érkezése április végén várható hazánkban, a vonulás azonban egészen május végéig is eltarthat, hiszen tavaly Artúr május 21-én érkezett, míg Eleven május 30-án ért haza.

Szalakóta – Fotó: Horváth Tibor

A szalakóta védelmi programról és a jeladós madarainkról ITT olvashatsz bővebben.

Forrás: Szalakóta védelmi program