Már nem veszélyeztetett faj a hópárduc

0
3 335 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Aktualizálta vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség. Kihalás fenyegeti az észak-amerikai kőrisek és az afrikai antilopfajok egy részét, a hópárducok azonban már nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé.

Az 1972-ben veszélyeztetettnek nyilvánított hópárduc ma sebezhető fajnak számít, mert a vadon élő példányok száma a becslések szerint nagyjából négyezerre tehető, és az egyedszám sem csökken drasztikusan.

Az új besorolás korántsem jelenti azt, hogy a faj biztonságban lenne. A Közép-Ázsia hegyvidéki területein honos állatra továbbra is fenyegetést jelent az orvvadászat és a zsákmányállatok számának csökkenése.

A faj populáció valószínűleg továbbra is csökken, de “már nem olyan mértékben, mint azt gondoltuk” – mondta Tom McCarthy, a Panthera állatvédő szervezet hópárduc-programjának vezetője. Az állatok számának növekedéséhez hozzájárul a védett övezetek számának növekedése, valamint, hogy a helyi közösségek egyre több erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy megóvják a hópárducokat a vadorzóktól.

Az IUCN vörös listáján a nem veszélyeztetett, a mérsékelten veszélyeztetett, a sebezhető, a veszélyeztetett, a súlyosan veszélyeztetett, a vadon kipusztult és a kipusztult kategóriák szerepelnek.

Forrás: vsFotók: boredpanda