Már nagyon régóta a kihalás felé halad a szumátrai orrszarvú

0
1 978 megtekintés
Harpan, Ipuh 2007-ben született utóda, akit a Cincinnati Állatkertből 2015-ben szállítottak át a Way Kambas Nemzeti Parkba, Indonéziába - Fotó: cincinattizoo.rog
Swing Szerelem Szulák
Megfejtették a szumátrai orrszarvú, a Föld egyik leginkább veszélyeztetett emlősének genomját (egy szervezet örökítő információinak összessége). A genetikai lenyomat szerint a faj populációja már nagyon hosszú ideje hanyatlik.

A szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) problémái már a jégkorszakban kezdődtek, amikor élettere leszűkült. Azóta az emberi tevékenység hatására az egyedszám csökkenése tovább folytatódott. Mostanra már kevesebb mint 250 példány él vadon – állapította meg az amerikai kutatócsoport.

A szakértők először szekvenálták és analizálták egy szumátrai orrszarvú teljes örökítőanyagát. A minta a cincinnati állatkert egykori hímjétől származik. Ipuh az 1990-es évek óta élt az állatkertben, négy éve, 33 évesen pusztult el. Három utódot nemzett, többet, mint a világ bármely más szumátrai orrszarvúja. Genomját egy génbankban is őrzik – írja a BBC.com.

Szumátrai orrszarvú és kölyke – Kép: tubgit.com

“Ez a faj már nagyon régóta a kihalás felé halad”

– állapította meg Terri Roth, a Cincinnati Állatkert és Botanikus Kert veszélyeztetett   állatokkal foglalkozó kutatóközpontjának munkatársa.

Szumátrai orrszarvúk – Kép: dw.com

A örökítőanyag szekvenálásával megállapították, hogy a pleisztocén kor “hullámvasút volt a szumátrai rinocérosz populációja számára” – mondta Herman Mays vezető kutató, a nyugat-virginiai Marshall Egyetem munkatársa. A pleisztocén kor a 2,5 millió és mintegy 12 ezer évvel ezelőtti földtörténeti kor, amikor a világ utolsó jégkorszaka zajlott.

Ipuh genomja alapján a kutatók modellezték a szumátrai orrszarvú populációjának történetét. A szakértők szerint a populáció 950 ezer évvel ezelőtt megközelítette a 60 ezer példányt.

Szumátrai orrszarvú – Kép: wikimedia.org

Mintegy 12 ezer éve, a pleisztocén kor végén azonban elvesztették életterük jelentős részét, hasonlóan több más emlőshöz. 9000 éve pedig a környezeti hatásokra csökkent drámaian a számuk. “A populáció soha többé nem mutatta a javulás jeleit” – mondta Mays.

Szumátrai orrszarvú és kölyke – Kép: erdekesvilag.hu

Szumátrai orrszarvúk éltek korábban a Himalája lábainál, India északkeleti részén, Dél-Kínában, Mianmarban, Thaiföldön, Kambodzsában, Laoszban, Vietnamban és a Maláj-félszigeten, Szumátra és Borneó szigetén. A faj mára visszaszorult Szumátrára, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetett állatok közé sorolja vöröslistáján.

Forrás: MTI