Már meglesheted a perzsa leopárd ikreket Nyíregyházán

0
1 930 megtekintés
Kép: sostozoo.hu - Nyíregyházi Állatpark
Swing Szerelem Szulák
Három hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark perzsa leopárd ikrei, a kicsik már elég nagyok ahhoz, hogy vidáman és nagyon kíváncsian kalandozzanak a kifutóban, így a ritka nagymacskákat a szerencsésebb látogatók már megleshetik.

A kicsik eleinte egy elzárt barlangrendszerben cseperedtek, de most hogy már 12 hetesek, elkezdtek intenzíven ismerkedni a külvilággal. Bár anyjuk eleinte visszacipelte a szájában kalandvágyó kölykeit, mára már szabad utat enged nekik a sok-sok újdonsággal szolgáló nagy kifutóban, így bárki meglesheti őket. Rendszerint órákon keresztül játszanak az őszi napsütésben; a kis nőstény és a kicsit erősebb testalkatú hím máris ügyes famászó – áll az Állatkpark közleményében.

A kis nőstény és a kicsit erősebb testalkatú hím, igen ügyes famászó már, s órákon keresztül játszanak az őszi napsütésben. – Kép: facebook.com/sostozoo/ – Nyíregyházi Állatpark

Nyíregyháza 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz. A kölykök apja is itt látta meg a napvilágot, három évvel ezelőtt. A faj koordinátora tavaly küldött mellé egy Németországban született nőstényt; a két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg az ikerpár.

Kép: facebook.com/sostozoo/ – Nyíregyházi Állatpark
Kép: facebook.com/sostozoo/ – Nyíregyházi Állatpark

A perzsa leopárd a legnagyobb termetű, s egyben legritkább alfaj, amely a Közel-Keleten honos. A világ állatkertjeiben alig 100 ilyen párduc él, köztük 4 Nyíregyházán. Ezekből a veszélyeztetett állatokból mindössze 1000-1200 él a természetben – létfontosságú tehát az állatkertekben született utánpótlás.

Forrás: sostozoo.hu