Már húszmillió évvel ezelőtt is végeztek orchideabeporzást egyes bogarak

0
244 megtekintés

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársaként dolgozó ifjabb George Poinar az American Entomologist című folyóiratban közölt tanulmányában számolt be két ősi borostyánkőről, amelyek virágporban megmártózott bogarakat rejtenek magukban – írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

“A tanulmányom szerint a bogarak jóval fontosabb szerepet játszhatnak az orchideák beporzásában, mint azt eddig gondoltuk, és ezt a tevékenységüket már csaknem húszmillió évvel ezelőtt is űzték” – mondta a szakember.

A ma élő bogarak egy része nektárért keresi fel az orchideákat, de a kutatók egészen mostanáig nem találtak olyan fosszilis bizonyítékot, amely azt mutatta volna, hogy ezek az ízeltlábúak már a régmúltban is foglalkoztak orchideabeporzással. A borostyánkövek egyike, amelyet a Dominikai Köztársaságban találtak, az ormányosbogár-félék (curculionidae) egyik alcsaládjának egy tagját rejti magában. Ennek a bogárnak orchideából származó pollináriumot – virágportömeget – azonosítottak a torrészén.

A Mexikóban feltárt másik borostyánkő a ptilodactylidae család egy tagját őrizte meg a jelenkornak. A bogár szájrészén ugyancsak pollináriumot találtak. A dominikai borostyánkőben talált bogár 20-45 millió, a mexikói leletben lévő példány 22-26 millió évvel ezelőttről származhat.

A szakember szerint a mostani felfedezést még különlegesebbé teszi, hogy az ősi ormányosbogár-féle ma élő rokonait, illetve a ptilodactylidae család ősi tagjának leszármazottait sem kapták még rajta pollináriumszállításon. Poinar szerint ennek az lehet az oka, hogy keveset tudni ezeknek a bogaraknak a viselkedéséről. A kutató szerint éppen ezért folytatni kell ezeknek és a hozzájuk hasonló bogaraknak a tanulmányozását.

Forrás: MTI
Fotó: en.wikipedia.org