Már gyülekeznek a fekete gólyák a Tisza mentén

0
350 megtekintés
Fotó: Monoki Ákos Természetvédelmi őrszolgálat - Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet - HNP
Swing Szerelem Szulák
Vonuló fekete gólyáink minden évben bandáznak egy sort a Tisza környékén, ugyanis a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet holtágainak, vízállásainak apadó vízszintje és a Tisza menti halastavakon megindult lehalászási munkák a vonuló fekete gólyák nagy csapatainak nyújtanak aktuálisan ideális táplálkozóhelyet – adta hírül a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldalán. 

Mindemellett némi természetvédelemben is kiveszik a részüket, ha már ott vannak. A szűkülő hullámtéri víztereken nagy tömegben található fehér busa és ezüstkárász, amit lelkesen csemegéznek, mindeközben egyes vízállásokon hozzájárulnak a tájidegen, inváziós halfajok állományszabályozásához is.

A fokozottan védett fekete gólyák csapatait az egyedi azonosításukat lehetővé tevő színes gyűrűk alapján elsősorban Litvániában, Észtországban, Lengyelországban, Csehországban és hazánkban jelölt madarak alkotják, de előfordulnak Németországban gyűrűzött egyedek is.

Fotó: Monoki Ákos
Természetvédelmi őrszolgálat – Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet – HNP

Idén, a Természetvédelmi Őrszolgálat eddig 13 egyedet azonosított színes gyűrűje, egyet pedig fém gyűrű alapján. A csapatok létszáma igen változó és a táplálkozóhelyek között nagy az átmozgás, kisebb 12-18 példányos csapatai mellett 40-90 példány is összeverődhet. Az egyik legjobb táplálkozóhelyen pedig 164 példányból állt az eddig számolt legnagyobb csapat.

Az elmúlt években a legnagyobb csapatot több, mint 250 példány alkotta a Telekhalmi-halastavakon.

Fotó: Monoki Ákos
Természetvédelmi őrszolgálat – Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet – HNP

A fekete gólyák vonulása a Közép-Tisza és a Nagykunság vidékén szeptember közepén éri el a csúcsát.

🗾📝 Gyülekeznek a fekete gólyák a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben – idei "gólyahírek":A Közép-Tiszai Tájvédelmi…

Posted by Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság on Friday, September 4, 2020