Már előbújtak a közönség kedvenc prérikutya kölykök Szegeden

0
2 325 megtekintés
Prérikutya - Kép: Endrédi Lajos - Szegedi Vadaspark
Swing Szerelem Szulák
A mókás kinézetű, mozgalmas családi életet élő, játékos kis prérikutyák, idén is többen bújtak elő a jó melegben az üregeikből, mint ahányan behúzódtak a tél elől. Ennek nem csak az állatkert, de a látogatók is örülhetnek, hiszen az aranyos állatok családi élete, mindig hosszú időre elvarázsolja az odalátogatókat. Amiben tulajdonképpen nincs semmi meglepő, elvégre nagyon cuki kis állatok.

A feketefarkú vagy más néven társas prérikutyák két éve érkeztek és foglalták el távoli rokonaikkal, a kúszósülökkel együtt – egy új kontinens, Észak-Amerika első képviselőiként –  a számukra épített kifutót. A prérikutyák láthatóan jól érzik magukat, ahogy tavaly, idén is többen merészkedtek elő üregeikből, gondozóik eddig összesen hat kölyköt számoltak össze.

Prérikutyák – Kép: Endrédi Lajos – Szegedi Vadaspark

A társas prérikutya nem véletlenül kapta ezt a jelzőt a nevében: akár több milliós kolóniákban is élhetnek az észak-amerikai füves pusztákon, a prérin. A nyílt terepen az általuk épített kiterjedt üregrendszer nyújt biztonságot számukra. A „kutya” elnevezést a veszélyhelyzetben adott vakkantásszerű figyelmeztető jelzésük miatt kapták.

Prérikutyák – Kép: Endrédi Lajos – Szegedi Vadaspark

Bár nem állnak rokonságban, sokban a szurikátákra emlékeztetnek, hiszen a hasonló környezeti feltételekhez való alkalmazkodás hasonló viselkedést eredményezett. A félénk állatok ugyanúgy két lábra emelkedve figyelve kémlelik a környezetüket, és jeleznek egyből, ha veszélyt éreznek, figyelmeztetve a többieket.

Prérikutya – Kép: Endrédi Lajos – Szegedi Vadaspark

Amúgy a mókusfélék közé tartoznak, közeli rokonaik a hazánkban is honos ürgének. A Szegedi Vadasparkban a kifutójukban telelnek át, pontosabban üregeik mélyén vészelik át a hideg hónapokat, majd bújnak elő tavasszal – többnyire többen, mint ahányan befészkelték magukat ősz végén.

Forrás: zooszeged